Kemiföretag blev kursraket
Små partiklar av magnesium kan göra stor skillnad. För ett oljeeldat kraftverk kan de spara mångmiljonbelopp. För det Uppsalabaserade kemibolaget Systemseparation har partiklarna byggt en börssuccé.
Gunnar Ström är kemisten som blev företagsledare.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Men även om det lilla Uppsalabolaget Systemseparation döljer sig bakom ett anonymt yttre har det ändå väckt viss uppmärksamhet, inte minst i affärspressen. När bolaget skulle noteras på Aktietorget i december var emissionskursen 3 kronor per aktie. I februari hade aktien stigit till över 20 kronor, en kursrusning på över 550 procent. Och i slutet på mars köpte investmentbolaget Vostok Nafta drygt 15 procent av Systemseparation.´
Börsfavorit
Ett kemibolag med knappt 20 anställda har alltså blivit en börsfavorit. För vd:n och storägaren Gunnar Ström har det också varit en ekonomisk framgång. Hans aktier i Systemseparation är i dag värda omkring 33 miljoner kronor.
— Men jag har satsat.mycket tid och pengar under årens lopp på det här företaget. Vi hade inga externa finansiärer när vi startade utan jobbade småländskt, med låga kostnader och utan lån, förklarar Gunnar Ström.
Under nittiotalet arbetade Gunnar Ström och Systemseparations forskningschef Björn Forsberg inom industrikoncernen Alfa Laval. Även då sysslade de med så kallad kemisk separation.
Tekniken kom till användning i en lång rad projekt och ledde till viktiga internationella kontakter. Men år 2000 ville Alfa Laval ändå sälja av sin kemidel. I det läget valde Gunnar Ström och Björn Forsberg att fortsätta på egen hand.
- För Alfa Laval var vi bara en verksamhet som kostade pengar. Men vi trodde på det här och startade eget, säger Gunnar Ström.
Magnesium en storsäljare
Dagens framgångar för Systemseparation beror också i hög utsträckning på att bolaget har lyckats bygga upp kontakter med potentiella kunder världen över, enligt finanschefen Magnus Dahlin.
— Det tar tid att bearbeta marknader som till exempel Ryssland. Men Gunnar och Björn har ända sedan starten sprungit snabbt och etablerat bolagets produkter, förklarar han.
Bolagets största produkt är en kemisk lösning med finfördelat magnesium. Genom att blanda produkten i olja minskar korrosion och ytbeläggningar på värmeöverförande ytor i kraftanläggningen. För kraftverket betyder det färre, dyrbara driftstopp och högre effekt. När lösningen testades på en anläggning i Pakistan blev besparingarna stora.
— Det handlade om tre miljoner dollar om året, berättar Gunnar Ström.
Så kallade oljeadditiv har dock funnits länge på marknaden och Systemseparation har flera multinationella konkurrenter. Men enligt Gunnar Ström har Systemseparation en produkt med ett betydligt högre magnesiuminnehåll som dessutom ger bättre resultat. Och det har lett till ordrar från både Pakistan, Ryssland och Kina.
Produceras på västkusten
— Vi har dessutom en liten och snabbfotad organisation och just nu ligger vi steget före konkurrenterna, säger Magnus Dahlin.
Själva produktionen sker dock inte i Uppsala utan köps in från ett kemiföretag på västkusten. Men på den punkten är förändringar att vänta. I december köpte Systemseparation Nitors fabrik i Skebobruk. Snart ska en del av produktionen flyttas dit, enligt Gunnar Ström.
— Vi räknar med att viss tillverkning kommer i gång där under året.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!