KD vill ha nyval i Uppsala: "Kan bringa ordning"

Kristdemokraterna i Uppsala vill ha ett kommunalt nyval för att få politisk stabilitet. "Vi har inte ett fungerande styre i dag, vilket är förlamande för Uppsala", säger Jonas Segersam (KD).

"Det är såklart bäst om de som har majoritet för sin politik får genomföra den" säger Jonas Segersam (KD) som vill se ett nyval i Uppsala.

"Det är såklart bäst om de som har majoritet för sin politik får genomföra den" säger Jonas Segersam (KD) som vill se ett nyval i Uppsala.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2023-03-13 05:00

Senast i samband med EU-parlamentsvalet i juni 2024 bör det genomföras ett kommunalt extraval – ofta kallat nyval – i Uppsala. Det förslaget har Kristdemokraterna nu lämnat in till kommunfullmäktige. 

– Ett nyval skulle kunna bringa ordning i det politiska kaos som råder. Med ett nyval skulle medborgarna få en chans att välja vilka partier man tror är bäst lämpade att styra Uppsala, inte minst vad gäller frågorna om Uppsalas utveckling så som hur mycket Uppsala ska byggas ut och om vi ska ha spårväg, säger Jonas Segersam. 

undefined
"Det är såklart bäst om de som har majoritet för sin politik får genomföra den" säger Jonas Segersam (KD) som vill se ett nyval i Uppsala.

Styret, som består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, har tillsammans 39 av kommunfullmäktiges 81 mandat. Med hjälp av de två mandat som Utvecklingspartiet demokraterna (UP) sitter på kunde de med minsta möjliga marginal ta makten efter valet. S slöt ett avtal med UP, som lovade att rösta på styrets budget i utbyte mot politiskt inflytande och politiska poster

Många förvånades över avtalet eftersom UP betecknar sig som ett parti åt höger och har en helt annan syn än de rödgröna i stadsbyggnadsfrågor. UP säger exempelvis nej till spårväg och vill kraftigt banta byggplanerna i sydöstra staden – tvärtemot vad de rödgröna vill. 

undefined
Stefan Hanna (UP) säger att valet att stötta S var det minst dåliga alternativet efter valet.

Det här har lett till ett otydligt och rörigt styre, menar Jonas Segersam.    

– Vid sidan av budgeten får ju styret inte igenom sin politik eftersom UP i många frågor ligger mycket närmare oss i alliansen. I varje enskild fråga kan UP utöva en slags utpressning mot styret. Det är inte hållbart, säger han och ger som exempel det senaste fullmäktigemötet där styret ska ha blivit överkört i tre frågor.

– För mig är det viktigt att det finns ett styre som faktiskt kan styra.

undefined
Erik Pelling (S) säger att det är klart svårare att styra med stöd av UP än om de rödgröna majoritet, men ser ingen anledning till extraval.

Stefan Hanna (UP) tycker inte att det är så rörigt som Jonas Segersam menar.  

– Nej. Vi har en överenskommelse med S och i frågor utanför den är vi fria att rösta som vi vill. Än så länge tyder inget på att det här inte kan bli bra, säger Stefan Hanna.

Inom ett år ska kommunfullmäktige behandla och rösta om förslaget. För att det ska bli ett extraval måste två tredjedelar av fullmäktige rösta ja. KD har inte förankrat förslaget hos sina allianskolleger. Moderaternas Therez Almerfors är tveksam till idén om extraval.

– Man kan klaga och anklaga styret för mycket men än så länge har vi inte konstaterat att det finns grund för nyval. Det är klart att vi också ser fram emot att styra Uppsala, men vi behöver göra vår resa och stärka vårt förtroende och det får vi göra till nästa val. 

undefined
Therez Almerfors (M) tror inte på nyval.

Jonas Segersam utesluter inte att Socialdemokraterna röstar ja.   

– Det här är ju ett erbjudande till dem, en chans för S, MP och V att få egen majoritet och bli av med Stefan Hanna och hans agerande, säger han.

På det svarar Erik Pelling (S): 

– KD verkar ju inte ha samlat tillräckligt med stöd för förslaget. Så tack för erbjudandet Jonas, men du har inte matematiken med dig.  

Vill du bli av med Stefan Hanna?  

– Alla partier vill ju helst ha egen majoritet. Extraval har man endast i undantagsfall, och jag ser inte att vi är i en sådan situation. Men det ligger ju i oppositionens intresse att utmåla styret som utan energi eller möjlighet att styra. Det är tack vare att UP tog ansvar som vi kunde få till ett stabilt styre. Den överenskommelsen kommer vi att hedra, säger Erik Pelling. 

Jämnt i politiken

För majoritet i Uppsalas kommunfullmäktige krävs 41 mandat (av totalt 81).

De rödgröna har tillsammans 39 mandat och med UP:s 2 mandat klarar de precis spärren.

Det såg länge ut som att även alliansen hade chansen att ta makten – men med sina 32 mandat behövde de stöd från både SD (8) och UP (2).

Så här många mandat fick respektive parti i Uppsala kommun:

S: 23 mandat

M: 14 mandat

V: 11 mandat

SD: 8 mandat

C: 7 mandat

KD: 6 mandat

MP: 5 mandat

L: 5 mandat

UP: 2 mandat

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!