Kd-striden går mot sin upplösning

Nu avgörs vem som ska leda Kristdemokraterna. I Uppsala hoppas politikerna att omröstningen ska få slut på partibråken en gång för alla.

Kristdemokraternas riksting på Aros Congress center i Västerås.

Kristdemokraternas riksting på Aros Congress center i Västerås.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Uppsala2012-01-27 19:33

På Kristdemokraternas extrainsatta riksting lägger under lördagen där 287 ombud lägger sin röst på vem de tycker ska leda partiet. Göran Hägglund, som efterträdde Alf Svensson 2004, utmanas av Mats Odell.

Bland det första att uttala sitt stöd för Odell var Uppsaladistriktet.
– Partiet befinner sig i ett allvarligt läge sedan en lång tid tillbaka, vi har haft samma partiledare under två val där vi gått kraftigt tillbaka. Jag tror att förutsättningarna att lyckas 2014 blir bättre med Mats Odell, säger Ebba Busch.
Men en majoritet av partidistrikten står fortfarande bakom Hägglund.
– Det blir naturligtvis ett arbete för oss att komma över om det blir Göran Hägglund, men det är viktigt att se att det finns många olika grenar inom vårt parti och att alla får plats, säger Anna-Karin Klomp, kristdemokratiskt landstingsråd i Uppsala.

Det är på enighet de kristdemokrater från Uppsaladistriktet som UNT talat med framför allt hoppas. Miriam Eriksson, förste vice ordförande i distriktsstyrelsen och medlem i valberedningen tror att det kommer att dröja innan partiet ”läkt ihop” efter den senaste tidens hårda ord för eller emot de två kandidaterna, men hoppas att alla kommer att sluta upp bakom den kandidat som får störst förtroende på rikstinget.
– Vi blir ju inte trovärdiga om vi hela tiden bråkar, säger hon.
Flera kristdemokrater framhåller att omröstningen kommer att stärka partiet oavsett vem som går segrande ut ur striden.
– Jag tror att den här processen har gjort att Göran Hägglund tagit sitt uppdrag på större allvar och känner att han måste skärpa till sig som samlande gestalt, säger Jonas Segersam, lokalordförande för Kristdemokraterna i Uppsala.

Att Uppsaladistriktet riskerar att få en partiledare de inte ställt sig bakom kommer inte att påverka politiken nämnvärt, menar han, men utesluter inte att partiet kommer att tappa medlemmar.
– Oberoende av vem som blir vald så kommer säkert starka företrädare för den ena eller andra att lämna partiet, säger Jonas Segersam.
Ebba Busch och Mikael Oscarsson tycker att den senaste tidens diskussioner har varit konstruktiva.
– Sedan lång tid tillbaka har vi haft motsättningar som pyrt under ytan, nu har vi fått möjlighet att hålla diskussioner i partiet som gör att vi nu för första gången kan få ett avslut och kan gå stärkta ur detta, säger Ebba Busch.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!