KBT nytt sätt att bota rädslan

I dag är det erfarna barnmorskorna på Auroramottagningarna som tar hand om blivande föräldrar med förlossningsrädsla. Men nu undersöker en forskargrupp vid Uppsala universitet möjligheten till en annan behandlingsformvia internet.

Uppsala2016-01-11 07:05

Elin Ternström är barnmorska och doktorand vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet. Hon ingår i forskargruppen U-CARE gravid som genom studier bland annat jämför behandlingsmetoder mot förlossningsrädsla. Under sin forskning har Elin Ternström pratat med 400 kvinnor och hon menar att ansvaret för kvinnor med förlossningsrädsla bör delas med än fler professioner än vad som sker i dag.

– Auroramottagningarna ger stöd utifrån sina förutsättningar och det finns inga andra behandlingsmöjligheter i dag. Barnmorskor jobbar ju med kvinnan under hennes graviditet och förlossning, men de har vanligtvis inte terapeutisk utbildning. Hittills är det just barnmorskorna som har gjort det stora jobbet men en del kvinnor kan behöva hjälp från andra yrkesgrupper också, säger Elin Ternström.

U-CARE gravid jämför den standardbehandling med stödsamtal som Auroramottagningarna erbjuder med internetbaserad kognitiv beteendeterapi (KBT). Ännu är resultaten från denna studie inte analyserade, men man har tidigare sett att just KBT har visat goda resultat närliggande diagnoser så som fobier, depressioner och ångest.

Vad som däremot har presenterats är uppgiften om att det är dubbelt så vanligt med förlossningsrädsla bland utlandsfödda kvinnor som bland svenskfödda. 606 tillfrågade kvinnor från 53 länder har visat att 18 procent av de svenskfödda kvinnorna lider av rädslan medan motsvarande siffra för de utlandsfödda är 37 procent. Men trots det är det i dag fler svenskfödda kvinnor som får behandling för sin rädsla.

– Det finns ett glapp här som innebär att dessa kvinnor inte fångas upp eller att de inte känner till behandlingen, säger Elin Ternström.

En utmaning är att identifiera vilka gravida kvinnor som behöver behandling. I dag finns inga nationella riktlinjer för hur det ska gå till men Elin Ternströms forskningsgrupp har utarbetat en skattningsskala som kan användas för att mäta förlossningsrädsla. Skalan är utformad för att vara lätt att fylla i och för att fånga upp kvinnor i behov av stöd. En annan utmaning är att hantera de konsekvenser som bristen på barnmorskor runt om i landet får för den enskilda kvinnan och hennes möjlighet till att få en positiv förlossningsupplevelse.

– Vi vet att kvinnor blir stärkta av den positiva erfarenheten och att den är kopplad till att man till exempel får träffa samma barnmorska under graviditeten och att man får kontinuerligt stöd under förlossningen, säger Elin Ternström.

Att tillsammans med en effektiv behandlingsform söka långsiktiga sätt att förebygga förlossningsrädsla på menar hon är av största vikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om