KB-mannen stal även från Carolina
En rad dyrgripar har stulits från Uppsala universitetsbibliotek av den så kallade KB-mannen som avled när hans lägenhet sprängdes i Stockholm för två veckor sedan.Personalen vid Carolina Rediviva fick ta emot det överraskande besked av överbibliotekarie Ulf Göranson på tisdagsmorgonen.
KB-mannen hade stulit minst 13 värdefulla verk från Carolina Rediviva.
Foto: Maria Nordholm
— Det blev väl lite av panikstämning, men det är ännu ingen i personalen som hört av sig till mig, sade efteråt säkerhetschefen Per Cullhed.
— Alla känner väl samma sak, att det är upprörande, sade Åsa Henningsson som på tisdagen tjänstgjorde i den så kallade Speciallässalen.
Det är där som forskare kan ta del av bibliotekets handskrifter och alla böcker tryckta före 1850.
Inte obemärkt
Och det är där som stölderna måste ha skett, om gärningsmannen inte själv varit nere i bibliotekets magasin som ska vara otillgängliga för utomstående.
Men KB-mannen var känd av många i personalen. Han var vikarie hos Carolina Rediviva när han gick sin biblioteksutbildning för ett tiotal år sedan.
Och han kunde senare besöka Uppsalabiblioteket som etablerad chef vid Kungliga biblioteket.
Kunde han som sådan röra sig mer obemärkt på Carolina?
— Inte obemärkt. Men det var kanske på det sättet att man inte skulle höja på ögonbrynen om man mötte honom i något magasin, säger Ulf Göranson.
Är det då sannolikt att stölderna skett nere i magasinen?
— Vi har inte kunnat se att han lånat fram böckerna och sedan gått i väg med dem, svarar Ulf Göranson. Hur de lämnat magasinen vet jag inte.
Legitima uppdrag
Göranson ställde vid personalmötet frågan om KB-mannen setts under senare tid.
- Jag fick ingen omedelbar reaktion. Det är möjligt att vi får en del sådana tips när de här stölderna nu avslöjats och folk tänker efter.
Men Åsa Henningsson berättar för UNT att hon har sett mannen i Speciallässalen att antal gånger. Han hade uppdrag som var helt legitima, säger hon. Det var ingen som ifrågasatte honom här.
— Jag sitter inte i Speciallässalen varje dag, och kan därför inte säga i vilken omfattning han varit här, tillägger Henningsson.
Legitimera sig
Carolina Rediviva hade höjt säkerheten successivt efter tidigare stölder.
1989 gjordes en av lässalarna om till Speciallässalen vilken står under särskild bevakning. Där finns 20 läsplatser och ibland är det fullt.
Besökare till Speciallässalen måste både skriva in sig och legitimera sig innan denne släpps in i läsutymmet. Och de kan inte gå ut utan att personalen låser upp dörren för dem. Det ska alltid finnas personal som har översikt över lokalen.
Skärpningar
En stöldbåge med elektroniskt larm av det slag som finns i många affärer ska också avskräcka eventuella tjuvar.
Nu skärps kontrollen ytterligare.
— Det allmänheten främst kan komma att märka är att det i framtiden tar längre tid att få fram de böcker som beställts, säger Ulf Göranson.
— Jag kan inte förklara varför det blir så, då skulle vi berätta om hela kedjan för framtagning.
Inventering
Ingen av de nu återfinna verken hade anmälts som stulna till polisen. Det anges flera förklaringar till detta. En är att böcker som noterats som saknade ibland visar sig ha ställts på fel plats.
Biblioteket vet dock inte om det bestulits på ännu fler böcker.
—Vi ska nu göra en inventering av vissa delar av samlingen. Vi kommer att gå igenom tiotusentals verk, säger Ulf Göranson.
Stockholmspolisens utredare Fredrik Hallström säger till UNT att de stulna böcker fanns i ett parti om drygt 20 böcker som dagen efter sprängningen hittades vid en husrannsakan på en annan plats vid Surbrunnsgatan.
Personen som ansvarade för det utrymmet är inte misstänkt för brott. En del av andra böckerna har visat sig komma från KB.
Polisen hittade också böcker och delar av bokverk vid de husrannsakningar som gjordes på KB-mannens tjänsterum och i dennes bostad i ett tidigare skede av polisutredningen.
Fakta:
Den så kallade KB-mannen hade en tid varit misstänkt för omfattande bokstölder, främst från sin arbetsplats Kungliga biblioteket i Stockholm, när han dog vid den spektakulära sprängningen på onsdagsmorgonen 9 december.
Härvan började nystas upp i början av november då den 48-årige mannen greps. Under de förhör som följde erkände han att han stulit mellan 25 och 30 bokverk från KB.
Mannen blev häktad, men försattes på fri fot 3 december.
Misstankarna mot honom kvarstod och polisen letade efter de böcker mannen sade sig ha sålt vidare med god förtjänst. Stockholmspolisen höll på att efterforska stulna böcker bl a i utlandet via Interpol då man gjorde det nya beslaget med böcker från bl a Carolina Rediviva.
— Jag hoppas att detta blir en avstamp för att hitta fler böcker, kanske inte i Sverige men i utlandet, säger polisens utredare kriminalinspektör Fredrik Hallström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!