Kattkrig i Gottsunda kan sluta i rätten

—De har fått tillstånd att mörda våra älsklingar.Maria Unestam är en av kattägarna i Gottsunda som är minst sagt upprörd då två bostadsrättsföreningar på kort tid fått tillstånd att sätta ut burar för att fånga in och avliva katter som går lösa.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2005-10-21 00:00
Bostadsrättsföreningen HSB 56 Fiolbacken har inte höjt hyrorna på nio år, en god ekonomi och med sina 233 lägenheter kunde man vara en allmänt välmående förening. Om det inte vore för katterna. Och nu har det blivit ett storbråk som flera boende tror kommer sluta i en rättssal.
—Vi har i många år vädjat till kattägarna i flera utskick att ta hand om sina djur. Katterna skitar ner i lekparken, sandlådor och på utemöbler och vi har fått byta sand för närmare 90 000 kronor under åren, berättar vicevärden Lars Olsson som jobbar i området och själv kom i skottgluggen första gången tidigare i veckan.

Avlivas efter tre dygn
Föreningen hade då fått sitt tillstånd hos polisen där man beviljas fånga in katter som kan antas vara övergivna och förvildade med start 17 oktober fram till sista december 2005. Katterna kan sedan avlivas om ingen hämtar ut dem efter tre dygn.
—Det stormade in en hel delegation här på mitt kontor och kallade mig nazist, rasist och mördare, fortsätter Olsson som tillsammans med styrelsen i området nu väntar på att kommunens viltvårdare ska komma och sätta ut kattburarna.
För ut ska dom. Styrelsen är enig och klagomålen från förskolan i området tar man allvarligt på. Man har redan köpt in två stora presenningar för att skydda sandlådorna.

Ser inte problemet
—Jag har inget emot katter men jag kan inte gå och plocka bajs varje morgon för att inte barnen ska få det på sig. Vi har även ett trädgårdsland med morötter och potatis. Där är det fullt med kattbajs och barnen kan få svinkoppor eller springmask av det, säger Ulla Mehlstrand som är föreståndare.
Men kattägarna ser egentligen inte problemet. De har velat få till ett möte med samtliga boende i området och även haft som förslag att de ska plocka upp bajset i sandlådan varje dag efter de katter som går där.
—Jag är väldigt orolig och vågar inte släppa ut mina katter. Tänk om de fångas i burarna och avlivas, säger Eva-Lena Hall som bott i området i 22 år och har fyra katter som hon hittat och tagit hand om.
Flera kattägare i området är upprörda och känner att styrelsen har gått för hårt fram.
—Jag är jätteledsen. Min katt har gått ute i tio år och det skulle vara djurplågeri att hålla den inne hela dagarna, säger Maria Unestam, ägare till Grållan.

Satte ut burar
Föreningen vid Cellovägen satte ut två burar förra veckan men har ännu inte fångat någon katt. Burar vid Fiolbacken sätts ut inom kort.
—Det finns inga vilda katter här och vi har kontroll över våra tama katter. Det finns 16 i området. Alla utom en har halsband, påpekar Gudrun Swensson.
Hon är emot styrelsens beslut och hoppas på ett stormöte där hon tänker komma med en del förslag.
—Vi kan bygga bort problemet genom att lägga ut gräsmattor och även små kristaller som katter tycker luktar illa.
Om styrelsen lyssnar på hennes förslag är oklart för något stormöte är inte inplanerat.
— Vi har ett vanligt styrelsemöte på tisdag och då har vi annat att diskutera, säger Bertil Hedström, styrelseledamot i Fiolbacken.

Fotnot: Miljödomstolen slog i en dom 2000 fast att man inte har rätt att ingripa mot kattägare för att deras djur går utanför den egna tomten och gör sina behov. Lagen säger dock att djuret måste hållas under tillsyn för att förhindra att de orsakar skador.

FAKTA


Så går det till
Lars Johansson är viltvårdare i Uppsala kommun och den som i praktiken ansvarar för infångandet av katter.
Man fångar katterna i godkända burrar som står utplacerade och kontrolleras två gånger om dygnet. Hittar man en katt tar han med den till en uppsamlingslokal där den förvaras i tre dygn (arbetsdagar). Är katten märkt kontaktar man ägaren som kan hämta ut sitt husdjur utan extra kostnad. Vilda katter, eller om ägaren inte vill ha igen sin katt, lämnas till en veterinär. Veterinären undersöker katten innan den sedan avlivas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!