Den 22:a augusti invigdes Katedralskolans nya kök och restaurang. Sedan des serveras 1 200 elever mat varje dag. I augusti tillrädde även PitpiengpenUddén tjänsten som köks- och restaurangansvarig i Vasaköket.
– Vi lagar mycket mat från grunden eftersom att vi vill spara pengar och göra mat som är bra för miljön. Vi serverar mat som vi kan stå för, säger Pitpiengpen Uddén.
Just Vasaköket har en speciell plats i Uppsala kommuns skolmatsverksamhet. Köket ingår i två projekt som båda inriktar sig på att ta fram mat som är klimatsmart.
– Vi har sagt att det ska vara vårt frontkök. Där ska personalen satsa extra mycket på växtbaserad och ekologisk mat – alltså klimatsmart mat, säger Malin Holfve, produktions- och inköpsansvarig på Måltidsservice.
Enligt Pitpiengpen Uddén serveras fyra rätter varje dag i Vasaköket och det allra mesta tillagas från grunden.
– Vi har hembakat bröd varje dag och vi kokar egen sylt och gör egen ketchup, säger hon.
Satsningen verkar fungera. Restaurangen är full och eleverna uppskattar maten.
– Det är riktigt bra och en stor förbättring jämfört med tidigare. Även om man inte tycker om huvudrätten finns det mycket annat att välja på, säger Em Edling som går i trean på gymnasiet.
Är det stor skillnad från förra terminen?
– Förra året var det inte många som åt i skolan. Vi var stammisar på Ica tidigare. Nu gör de nog en förlust när inte alla vi är där, säger Em Edling.