"Katterna utgör den största utmaningen"

Att få svårflörtade katter att genomgå rehabilitering. Det är en av flera utmaningar som tas upp denna vecka under en internationell storkonferens i Uppsala.

Rehab. Universitetsdjursjukhusets utbildningshundar fick hjälpa till under de praktiska övningarna.

Rehab. Universitetsdjursjukhusets utbildningshundar fick hjälpa till under de praktiska övningarna.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2016-08-09 08:00

Jättemycket har hänt inom veterinärmedicinsk rehabilitering de senaste tio åren. Det menar Anna Bergh, universitetslektor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och huvudansvarig för den ideella veterinärorganisationen IAVRPT som anordnar en konferens i Uppsala i veckan.

– Syftet med den här konferensen är att ge deltagarna praktisk utbildning och mer kunskap i veterinärmedicinsk rehab och sjukgymnastik. Vi kan exempelvis byta ut en höft på hundar idag. Men det ställer också höga krav på den rehabilitering som djuren får efteråt.

Drygt 200 veterinärer, djursjukskötare och sjukgymnaster från 36 länder deltar i konferensen som startade i dag ute på universitetdjursjukhuset i Ultuna. Katter, hundar och hästar är de djur som står i fokus. Katterna utgör den största utmaningen.

– Man kan inte lura eller locka katter med godis på samma sätt som med andra djur. Därför är det extra viktigt att få dem att känna sig trygga och att utnyttja deras naturliga beteende när man vill att de ska göra en övning, säger norska djursjukskötaren Astrid Hardie, verksam vid den Norska veterinärhögskolan.

Hon håller just på att undervisa en grupp konferensdeltagare i övningar man kan göra med katter för att stärka deras rörlighet efter en operation.

– Exempelvis tar vi hjälp av leksaker som väcker deras jaktinstinkt för att få dem att röra sig dit vi vill att de ska, säger hon och pekar mot ett gäng koner som står längst bak i rummet. Där håller en av deltagarna på att locka katten Rapunsel att kliva över små hinder, med hjälp av en liten dammvippa.

I annan sal längre ner i korridoren sker liknande undervisning fast i övningar för hundar medan man på hästkliniken tränar på att tejpa hästar för att behandla skador på muskler och leder. För det otränade ögat liknar många av övningarna den typen av sjukgymnastik som vi människor arbetar med. Men Anna Bergh är noggrann med att poängtera att det råder vissa skillnader.

– Exempelvis kan vi inte fråga djuren hur det känns på samma sätt som med människor vilket innebär att vi måste jobba väldigt medvetet med smärtbedömning och smärtlindring, säger hon och fortsätter:

– Ska man utföra en operation på ett djur så börjar man bedömningen redan där för att avgöra om man kommer kunna genomföra ingreppet och rehabiliteringen efteråt utan för stort lidande. Kan man inte det, ska man allvarligt överväga om ingreppet ska göras.

Fakta En ideell organisation

International Association for Veterinary Rehabilitation and Physical Therapy, IAVRPT, är en ideell och internationell organisation som arbetar med praxis, undervisning och forskning kring rehabilitering och sjukgymnastik inom veterinärvården.

Organisationen grundades 1999.

Detta är nionde konferensen som IAVRPT anordnar.

Konferensen äger rum vid SLU och universitetsdjursjukhuset och består av såväl praktiska work-shops som föreläsningar inom klinisk diagnosticering, behandling och forskning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om