Katastrofövning via nätet på Akademiska
Vid katastrofer som tsunamin ska Sverige kunna skicka ett intensivvårdsflygplan, en Boeing 737, för att snabbt undsätta skadade och anhöriga. På lördagen genomfördes en storövning i Kiruna med planet, där brännskadespecialister på Akademiska sjukhuset i Uppsala bistod via internetuppkoppling.
Brännskadeövning med läkarna Moeten Kildal och Aili Low.
Foto: Rolf Hamilton
Så såg scenariot ut under lördagens övning då det helt nya intensivvårdsplanet, SNAM, testades. I Uppsala var överläkarna och brännskadespecialisterna Aili Low och Morten Kildal uppkopplade över internet, med bilder från Kiruna och från flygplanet på en tv-skärm tagna med vanlig videokonferensutrustning, för att patienterna omedelbart skulle få rätt vård.
- Vid katastrofer som tsunamin, bomben på Bali eller avakueringen från Libanon så är det tänkt att det här planet ska användas. Det ska vara startklart inom sex till tolv timmar och har plats för 12 skadade och 22 anhöriga, samt sjukvårdspersonal, säger Morten Kildal.
Vid brännskador är de första timmarna efter olyckan livsavgörande.
- Sätts rätt behandling in omedelbart ökar chansen för överlevnad och risken för långvariga men eller långa sjukhusvistelser minskar, säger Aili Low.
Expertkompetensen finns dock bara på ett par ställen i Sverige och hos ett fåtal personer. Men med dagens tekniska möjligheter är det lätt att koppla upp sig över ett fast nät, 3G-nätet eller över satellit och styra insatserna med hjälp av en enkel webbkamera eller som under lördagens övning med videokonferensutrustning.
- Vi ger professionellt stöd härifrån. På brännskadeavdelningen här i Uppsala har vi arbetat sedan 1995 med det här som kallas telemedicin och varit med i flera EU-projekt och ligger långt framme, säger Morten Kildal, som på lördagen fick vara med och hjälpa fem patienter - utan att ens ha träffat dem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!