Trots sommarens barnmorskebrist fanns det dagar så lugna att Akademiska sjukhuset kunde ta emot födande kvinnor från andra landsting.
– Förvånansvärt nog har det inte hänt något oönskat. Inga tillbud, inga patientskador eller hemska dagar då man omöjligt kan ta hand om alla på ett bra sätt, säger Masoumeh Rezapour Isfahani, verksamhetschef på kvinnokliniken.
Skälet till att allt förlöpt så pass lugnt är att de tvingades ändra sitt arbetssätt för att hantera situationen, förändringar som föll så väl ut att de nu permanentas. Det handlar om lagarbete, flexibilitet och förbättrad kommunikation.
Masoumeh Rezapour Isfahani berättar att de under våren tränade kaotiska situationer genom rollspel. Vidare är läkarna mer närvarande på förlossningsavdelningarna nu, vilket har förstärkt lagkänslan och förståelsen för varandras arbetsuppgifter.
– Vi har ändrat fördelningen av arbetsuppgifter så nu sker omhändertagandet av patienten i team, säger Masoumeh Rezapour Isfahani.
De har även infört avstämningar två gånger per dygn där representanter från förlossningen, öppenvården och BB har ett kort "ståmöte" om läget de närmaste timmarna.
– Om det till exempel visar sig att tre förlossningar behöver sättas igång kan vi sprida ut det över dygnet. Vi kan hjälpa varandra och få en jämnare belastning, säger Masoumeh Rezapour Isfahani.
Hon tycker att sommarens trängda läge varit lärorikt.
– Alla kriser för något gott med sig, säger hon.
Under hösten är det fortsatt barnmorskebrist och det kan hända att en och annan kvinna måste hänvisas till ett annat sjukhus.
– Vi rekryterar för fullt och hoppas och tror att vi har full bemanning första januari.
Kommer ni att få behålla dem ni rekryterar?
– Ja, vi ser fler sökanden och personalen är nöjda faktiskt. Vi jobbar med schemat och löneläget.