Tillsammans med ett tyskt vinforskningsinstitut har forskare från en rad universitet genomfört en studie, ledd av SLU:s institution för växtskyddsbiologi, för att ta reda på hur människan reagerar på lukter från bananflugan. Forskarna kom i studien fram till att det endast behövs några miljarddels gram feromon (ämnen som tillverkas i kroppen och som sprids för att påverka andra individer reds. anm.) för att människan ska kunna skilja på han- och honflugor.
– Födorelaterade substanser är viktiga för alla djur, och det kan vara en förklaring till att vi är lika känsliga för bananflugans feromon som flugan själv. Tyvärr betyder detta även att en bananfluga som hamnat i ett glas vin förstör smaken om det är en hona, säger Peter Witzgall, professor i kemisk ekologi vid SLU, i ett pressmeddelande.
Studien uppkom som en del i en större studie där forskarna ville få mer information kring hur bananflugan använder sig av dofter och signaler för att hitta en partner. Sedan tidigare har det varit känt att hannarna producerar ett feromon som påverkar artens parningsbeteende och att flugorna lockas av jäsande frukt. När studien var genomförd stod det klart att även honan producerar ett flyktigt sexferomon som lockar till sig andra bananflugor av båda könen. Att både hanar och honor reagerar på feromonet antyder enligt studien att ämnet bidrar till att flugorna ofta samlas i grupp där det finns mycket mat, skriver SLU i ett pressmeddelande.
Under studiens gång förvånades forskarna av att de, när de samlade in doftprover från bananflugor, själva kunde skilja på dofterna från enskilda hanar och honor. Därför inleddes den separata studien som snart visade att honans sexferomon kan förstöra vinsmaken.