På fredag är det tjugondag Knut och då åker julen ut – om du inte redan har börjat rensa bland tomtar och stjärnor. Det mesta av julens rester kan också återvinnas, från nötskalen till julgransfoten.
LÄS MER: Rätt sak på rätt plats – så återvinner du julen
Det hör väl till ovanligheterna numera att man bara kastar ut julgranen från balkongen, den bör hamna antingen i trädgårdskomposten eller lämnas som trädgårdsavfall på återvinningscentralen där den till slut blir jord. Det finns även företag som säljer tjänsten att hämta granen och ta den till återvinning, för den som har svårt att forsla en svårt barrande gran på egen hand.
Men granen kan göra nytta på andra sätt, berättar Örjan Östman, universitetslektor vid Institutionen för akvatiska resurser på SLU. Julgranen kan nämligen bli en riktigt bra lekplats för fisk, framför allt gillar abborre att lägga sina romsträngar i riset.
– En del fiskar behöver en struktur att fästa sin rom på när de leker på våren så att den inte driver iväg. Då blir den också lite gömd och skyddad, säger han.
På institutionen, som är uppdelad mellan Öregrund, Drottningholm och Lysekil, forskar man bland annat på miljöförändringar och hur det påverkar fisk, fiske, bottenfaunan och plankton i svenska vatten. Örjan Östman berättar att det är en gammal metod att lägga ut risvasar vid kusten för att förbättra fisket.
– Framför allt större abborrar höll till runt risvasarna och det var bra att lägga nät där också. I dag är det i huvudsak en fiskåtgärd, att man vill förbättra för abborren.
Anledningen är att vegetationen i vissa områden har förändrats från mer robusta och högväxta alger och växter som till exempel blåstång och ålnate.
– Vegetationen domineras mer av trådformiga alger, som till exempel grönslick. Det finns ingen riktig struktur på den, den är bara sladdrig. Där kan risvasar hjälpa upp.
Om man ska kasta granen i sjön ska det vara på grunt vatten. Man kan bunta ihop många granar och fästa sänken på dem, lägga dem på isen och låta våren göra sitt jobb. Ska man sänka en enstaka gran bör man köra ner den i botten med toppen först.
– Då blir det mycket ris nära ytan, där det är varmt. Ibland kan det också bli syrefattigt på botten och då dör fiskäggen. Man vill gärna ha mycket rom nära ytan.
Vill du sänka din gran i sjön ska vattenägaren kontaktas och det är ju inte heller så snällt att stänga inne grannens båt med en massa ris. Men alla granar funkar inte i sjön, till exempel är silvergranar giftiga. Tall går också bort, där är det kådan som inte är bra.
– Det ska helst vara vanlig, hederlig skogsgran, säger Örjan Östman.
I Stockholm arrangeras en insamling av julgranar av bland andra organisationen Sportfiskarna just för att sänka ner för fiskens skull. Örjan Östman känner inte till något liknande initiativ i Uppland, men i Öregrund sänker han och kollegerna granar i sin försöksverksamhet.
– Vi gör det här uppe för att samla in abborrom. Det är mycket lättare att göra så än att hålla på att snorkla och leta efter rom i vegetationen. Det är väldigt effektivt, helt otroligt. Finns det abborrar så lägger de sin rom där.
Ni har inte funderat på om ni skulle be Öregrundsborna att lämna sina granar till er?
– Vi har ju sänkt granar, men bara för att samla in rom. Vi gör det inte som en fiskåtgärd, utan vill få tag på rommen, säger Örjan Östman.