''Kårvalet är oförsvarligt dyrt''
Efter kårvalet pågår nu förhandlingar mellan kårpartierna om hur Uppsala studentkår ska styras ett år framöver. Årets val kostade över 400 000 kronor att genomföra, drygt tre procent av hela kårens budget i år.
Soffliggare. Olle Nilsson, till vänster, röstade men inte Johan Aggeryd och Calle Strand.
Foto: Pelle Johansson
Till nästa år kommer valet att i stor utsträckning ske via Internet. Det kommer att innebära en halvering av kostnaden för valet.
— Och då ingår engångskostnader för att bygga upp systemet, sedan kommer det att kosta ännu mindre. I dag är valet egentligen oförsvarbart dyrt. Det är mycket kostsamt med utskick av valsedlar, säger Tomas Eriksson, ordförande i valutskottet, som på torsdagen fastslog att det definitiva valdeltagandet var exakt 10 procent, eller 3 324 röster.
S-studenterna fick flest röster
562 studenter av totalt 33 244 röstberättigade valde att lägga sin röst på s-studenterna, som därigenom blev största parti.
238 röster, vilket var vad enfrågepartiet Piratstudenterna fick, var det minsta antalet som räckte för att få mandat i kårfullmäktige. Med tre ledamöter får Piratstudenterna vara med och fatta beslut som ska representera alla de inskrivna studenterna vid kåren.
Men att så få röster ger inflytande är inte något som får kårvalssystemet att skaka i grunden, menar kårens vice ordförande Martin Hofverberg.
— Kåren är en verksamhet som inte alla ser, alla har inte behov av våra insatser. Det gör att man inte går och röstar. Men för den skull är man inte emot kåren. Hade folk tyckt att kåren var helt ute och cyklade så hade de hört av sig, säger han.
Ligger högt ändå
Och ur ett perspektiv är valdeltagandet bra, menar han.
— Jämfört med landets övriga kårer ligger vi högt.
Utanför Ekonomikum ligger studenter och solar i vårvärmen. Olle Nilsson röstade i valet.
— De haffade mig på Folkes livs, och så känner jag en som ställde upp, säger han.
Hans kompisar röstade inte.
— Egentligen är det väl jättebra med debatt och med kårpolitiken. Men jag vet helt enkelt inte vilket inflytande deras politik skulle få på mina studier, säger Johan Aggeryd.
Calle Strand är inne på samma linje.
— Man får information om valet men inte om partierna. Dem har man ingen koll på, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!