Kartläggning kan ge bättre antibiotika
För första gången någonsin har forskare i detalj och i tre dimensioner lyckats kartlägga ett protein som inuti cellernas proteinfabrik, ribosomen, hjälper till att transportera fram själva "kodremsan" för hur ett protein ska sättas ihop. Det kan leda till nya och bättre antibiotika.
- Samtidigt som våra resultat ökar förståelsen för hur proteinsyntesen fungerar kan de förhoppningsvis bidra till utvecklingen av nya och bättre antibiotika, säger docent Maria Selmer vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Uppsala universitet.
Hon är en av forskarna bakom kartläggningen, som gjorts under ledning av en av årets Nobelpristagare i kemi, Venkatraman Ramakrishnan vid det brittiska medicinska forskningsrådets institut för molekylärbiologi i Cambridge, England.
Som UNT berättade i förra veckan belönades de tre kemipristagarna för deras arbete att med hjälp av en metod som kallas röntgenkristallografi ha kartlagt hur "proteinfabriken", ribosomen, inuti cellerna är uppbyggd.
Men fastän de gjort en mycket detaljerad kartläggning av de 100 000-tals atomer som bygger upp själva "fabriken" har ingen lika detaljerad bild funnits för hur en del av "verktygen" inuti den samverkar med ribosomen.
Ett av dessa verktyg är det nu undersökta så kallade EF-G-proteinet, som hjälper till att flytta fram "kodremsan" inuti ribosomen när ett nytt protein steg byggs upp av de aminosyror som anges i denna kod.
Maria Selmers roll i den nya studien var bland annat att skapa en tillräcklig stabil bindning mellan EF-G och själva ribosomen för att kunna tillverka de kristaller som används vid röntgenkristallografi.
För detta användes bland annat ett befintligt antibiotikum, fusidinsyra. I bakterieribosomer hindrar fusidinsyra EF-G från att lossna från ribosomer - och försvårar därmed för bakterierna att tillverka nya proteiner som de behöver för att föröka sig.
- När vi nu har en tredimensionell bild av EF-G och vet hur den binder till ribosomen kan det bli enklare att skräddarsy molekyler som kan fungera som antibiotika med liknande verkningsmekanism som fusidinsyra, säger Maria Selmer.
EF-G är ett av flera så kallade GTPas-proteiner, som tillför ribosomen energi under de olika stegen av proteinproduktionen.
- Vår kartläggning av EF-G kan ses som ett första steg i kartläggningen av samtliga dessa GTPas-proteiner. Flera av dessa proteiner kan tänkas bli måltavlor för nya antibiotika, säger Maria Selmer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!