Kartläggning: Den yrkeskriminella 29-åringens ekonomi

En kartläggning från polisen ger en ovanlig inblick i en gängkriminell Uppsalabos ekonomi. En MC som mannen använt beslagtogs av polisen som sedan tvingades lämna ut fordonet till den officiella ägaren – mannens 80-åriga farmor.

Polisen har kartlagt 29-åringens affärer. Mannen är åtalad bland annat för att ha hanterat narkotika och sprängämnen.

Polisen har kartlagt 29-åringens affärer. Mannen är åtalad bland annat för att ha hanterat narkotika och sprängämnen.

Foto: Polisen

Uppsala2021-04-11 05:00

En 29-årig yrkeskriminell Uppsalabo står just nu inför rätta i tingsrätten, åtalad för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott. 29-åringen är en av 58 åtalade i ett jätteärende som polisen gett arbetsnamnet Operation Gökboet. Målet omfattar bland annat flera automatvapen, 113 kilo dynamit och tiotals kilo narkotika.

29-åringen har utpekats som en av huvudaktörerna i målet. Under utredningen har polisen kartlagt mannens tillgångar och materialet ger en bild av hur en gängkriminells ekonomi fungerar.

undefined
Automatvapen och narkotikaklassade tabletter beslagtogs av polisen under utredningen. T v ett foto där en av de åtalade misstänks provskjuta en pistol.

Sedan 2019 har han haft en taxerad inkomst av noll kronor. Trots det har han fått in cirka 490 000 kronor på sitt bankkonto via swish och bankomatinsättningar. Det handlar om 253 swishbetalningar från 119 personer eller företag. Åklagaren hävdar att han tjänat stora pengar på brott, bland annat narkotikaförsäljning.

29-åringen har skulder hos Kronofogden på 288 000 kronor men har uppenbarligen ändå haft mycket pengar att röra sig med. I ett filmklipp från mannens mobil syns han med en bunt kontanter som enligt åklagaren uppgår till cirka en halv miljon kronor.

Trots bristen på deklarerade inkomster har han kunnat resa en hel del. Under loppet av nio månader gjorde han tre resor till Amsterdam, fem till Malaga, en resa till Paris och en resa till Thailand. De flesta resor har betalats av andra, exempelvis av ett byggföretag i Uppsala. 

undefined
Ur polisens förundersökning. En rad foton på sedelbuntar har påträffats i de misstänktas mobiler.

I den ekonomiska kartläggningen förekommer även släktingar till 29-åringen. Mannens pappa har fått 7 000 - 9 000 kronor per månad i försörjningsstöd från Uppsala kommun. Utredarna upptäckte att pappan även hade tillgång till ett bankkort som var kopplat till en annan persons konto.

Personen som stod för det konto som pappan kunde använda är en av 29-åringens medåtalade, en man som anklagas för narkotikahantering för miljoner. Om socialtjänsten känt till att pappan hade tillgång till kontokortet hade troligen hans socialbidrag ifrågasatts.

Under utredningen beslagtog polisen en motorcykel som använts av 29-åringen. Efter beslaget fick polisen in en handskriven lapp från 29-åringens farmor som skrev att det i själva verket var hon som ägde MC:n som hon nu krävde att få tillbaka. Det slutade med att polisen tvingades återlämna fordonet till den 80-åriga kvinnan, som för övrigt saknar MC-körkort.

undefined
I det här garaget i Björklinge hittade polisen den MC som senare lämnades ut till 29-åringens farmor. På golvet ligger narkotikaklassade tabletter.

– Omständigheter tyder på att det kan vara 29-åringen som äger motorcykeln men hans farmor är registrerad ägare. Vi har inte lagt resurser på att utreda frågan eftersom vi har behövt prioritera dem till andra delar i utredningen, säger kammaråklagare Thomas Forsberg.

29-åringen är folkbokförd i Gottsunda men har i själva verket bott i en lägenhet i centrala Uppsala. Utåt sett har han dock inte stått för hyran själv. Hyresavierna på 19 000 kronor i månaden har istället betalats av en företagarprofil i Uppsala.

Företagarprofilen har i polisförhör uppgett att han fått tillbaka pengar av 29-åringen för sina utlägg. På så sätt har svarta pengar tvättats vita, hävdar åklagaren som åtalat företagaren för penningtvättsbrott. Företagaren har även betalat ett födelsedagskalas åt 29-åringen för 40 000 kronor samt en plastikoperation för 32 000 kronor.

undefined
När den kriminella 29-åringen firade sin födelsedag på en Uppsalakrog betalades notan på 40 000 kronor av en företagarprofil som är åtalad för penningtvättsbrott i härvan.

Ytterligare en företagare figurerar i 29-åringens affärer. Bakgrunden är att 29-åringen enligt åtalet lurat en person att betala 95 000 kronor för en falsk Rolexklocka. En krögare i Uppsala ska då ha upplåtit sitt bankkonto där de 95 000 kronorna sattes in. En del av beloppet påstås 29-åringen sedan ha återfått av krögaren som därför är åtalad för medhjälp till grovt bedrägeri.

Åklagaren hävdar att 29-åringen gjort stora vinster från sin brottslighet och begär att en miljon kronor av hans tillgångar ska förverkas, det vill säga tillföras staten. Även en Rolexklocka, värd 140 000 kronor som hittats i mannens bostad, är begärd förverkad. 

undefined
Den här Rolex-klockan beslagtog polisen i den åtalade 29-åringens bostad i centrala Uppsala.

I flera fall har 29-åringens resor och annat alltså betalats av andra personer. Åklagaren Thomas Forsberg ser olika tänkbara förklaringar, till exempel att mannen haft skulder hos Kronofogden och därför inte velat ha in pengar på sina konton. 

– Dessutom är narkotikahandeln till stor del en kontantbransch. Det har gjort det nödvändigt för honom att använda bulvaner som tagit emot kontanterna och sedan gjort överföringar åt honom. Penningtvätt helt enkelt. Du kan inte betala en operation för över 30 000 kronor kontant utan att det ifrågasätts, säger Thomas Forsberg.

undefined
Uppsalaåklagaren Thomas Forsberg driver målet som nu pågår i tingsrätten och där 58 personer är åtalade.

29-åringen förnekar brott. Under rättegången har han förklarat att insättningarna på hans konto kommer bland annat från försäljning av telefoner. 

– Åklagarens bevisning mot min klient är svag, säger 29-åringens advokat Ivan Fialdini.  

undefined
"Åklagarens bevisning mot min klient är svag". Det säger Ivan Fialdini som försvarar den åtalade 29-årige Uppsalabon.

Den ekonomiska kartläggningen av de inblandade i Operation Gökboet har gjorts av särskilda finansiella utredare, en typ av specialister som Uppsalapolisen använder sig av i ökad utsträckning. Deras arbete har flera syften. Kriminellas kontanter, klockor, bilar med mera kan i vissa fall förverkas om det är klarlagt att de utgörs av vinster från brott. Om åklagaren kan visa att en misstänkt inte haft tillräckligt med "vita" inkomster för att finansiera tillgångarna är det något domstolen väger in i sitt beslut om förverkande.

De finansiella utredarna följer brottslingarnas penningströmmar även för att spåra upp andra gärningspersoner och för att utreda misstankar om penningtvättsbrott.

Omfattande åtal

Här är några av åtalspunkterna i målet:

Grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Nio åtalade.

Grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Fyra åtalade.

Förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Fyra åtalade.

Synnerligen grovt narkotikabrott.Tre åtalade.

Grovt narkotikabrott. 15 åtalade.

Grovt vapenbrott. Sex åtalade.

Narkotikabrott. Tio åtalade.

Ringa narkotikabrott. 23 åtalade.

Grovt bedrägeri. Två åtalade.

Penningtvättsbrott. Fem åtalade.

Rättegången väntas pågå till juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!