Kartläggning av forskningspengar

Varje år går hundratals miljoner kronor av landstingets pengar till forskning och utveckling, främst på Akademiska. Men hur mycket och vad pengarna har använts till har inget haft koll på – förrän nu.

Uppsala2011-08-30 10:05

Av landstingets pengar användes förra året 206 miljoner kronor till forskning och utveckling av olika slag. Den största delen, drygt 180 miljoner kronor, användes på Akademiska sjukhuset. Det visar en kartläggning som landstinget har gjort.

Kartläggningen startade efter att UNT i slutet av förra året i flera artiklar skrev om att ingen hade koll på hur mycket av landstingets pengar som användes för de ändamålen. Då sades från landstinget att en uppskattning brukar vara att 180 miljoner kronor per år används till forskning. Nu visar kartläggningen att för Akademiska sjukhuset hamnar man nästan precis på den siffran.

– Det var nästan skrattretande nära. Jag var tvungen att påpeka i rapporten att det är uppgifter insamlade från 40 olika delar av sjukhuset, och att det inte går att rigga de här siffrorna, säger Sune Larsson, professor, överläkare och forskningsdirektör på Akademiska sjukhuset.

Den division som använde mest pengar för forskning var diagnostik och anestesi, 17 miljoner kronor. Psykiatrin är den division som använder i särklass mest pengar till utveckling, nära 37 miljoner kronor.

– Inom diagnostik har vi labb och röntgen och andra forskningstunga verksamheter, så det var väntat. Psykiatrin stack ut väldigt mycket, det kan bero på att de har definierat begreppet utvecklingskostnader lite hårdare, men också att de under flera år har haft det kämpigt där och lagt pengar på möten och liknande, säger Sune Larsson.

Landstinget påpekar i rapporten att det inte går att slå fast exakt hur mycket pengar som används till forskning och utveckling.

– Vi bedriver vår forskning och utveckling i samma lokaler och med samma personal som vi ordnar sjukvård, säger Sune Larsson.

Nästa fråga är om summan 206 miljoner kronor är rimlig – om verksamheterna använder för mycket eller för lite till forskning och utveckling.

– För mig är det viktigaste att vi ser vad vi får ut för pengarna, om det finns en patientnytta och ett medborgarfokus. Men, visst kan vi ge en övergripande inriktning men vi som politiker ska aldrig blanda oss i forskningen, säger Börje Wennberg (S), landstingsråd.

Fakta

Forskning för 200 miljoner

Landstinget har ingen särskild budget för forskning och utveckling, utan verksamheterna styr själva hur mycket pengar som går till det.

Av 206 miljoner kronor gick nära 80 procent till personalkostnader.

Det kan handla om anställda som till viss del tjänstgör på universitet men landstinget betalar hela lönen, eller kostnader när anställda åker på vidareutbildning och konferenser.

Akademiska sjukhuset använde 180, 3 miljoner till forskning och utveckling 2010.

Divisionen för diagnostik, anestesi och teknik forskade för 17 miljoner kronor.

Divisionen för psykiatri bedrev utvecklingsverksamhet för 37 miljoner kronor.

Källa: Uppsala läns landsting

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om