Karriär tack vare svininfluensan

Forskaren Ann-Cathrin Engwall skapade stor debatt när hon kritiserade massvaccineringen mot svininfluensan. Nu vill hon utbilda chefer och informera för att förhindra kaoset från svininfluensan att upprepas.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2010-10-20 11:39

Ann-Cathrin Engwall har 20 års erfarenhet som forskare och chef inom medicin- och bioteknikbranschen och drömmen om att starta ett eget företag hade funnits länge. När forskningsbolaget hon arbetade på sökte ny ägare och de anställda tvingades gå, kunde den bli verklighet. Svininfluensan gav henne en extra skjuts i rätt riktning.
I augusti förra året skrev hon en debattartikel i Svenska Dagbladet i ämnet som fick mycket uppmärksamhet i media.
– Jag tyckte att det var försent för att alla skulle vaccinera sig. Det tar lång tid att få effekten att den inte skulle sprida sig vidare. Och på lång sikt förhindrar det ett brett immunologiskt skydd, säger Ann-Cathrin Engwall.
Efter det började hon skriva sin affärsplan.
– Affärsidén går ut på att lyfta upp samhällsproblem – där olika kompetenser krävs för att lösa problemen. Vara länken till allmänheten, göra allmänheten mer medveten och ge information om olika frågeställningar.

Hon anser att mycket av informationen som spreds om influensan skapade mer kaos än lugn. Därför planerar hon att skapa en fokusgrupp tillsammans med andra experter för att kunna vägleda beslutsfattare och undvika samma förvirring vid liknade situationer framöver.
– Jag tror det handlar om att man inte vet hur man ska informera om sådana komplexa problem. Jag tror också att det handlar mycket om lobbying och politik snarare än att samarbeta och lösa ett problem.
I februari planerar hon att dra igång den första utbildningen. Fyra utbildningstillfällen kvällstid med ungefär två veckors mellanrum, sedan ett uppehåll och till sist en uppföljning i mitten av juni.

Syftet är att bredda kompetensen och ge stöd till chefer i utvecklings- och innovationsbranscher.
– Många chefer i den här branschen har själva en forskarbakgrund för att bättre förstå vad det är man jobbar med, men vet inte vad det innebär att vara chef. Man måste byta forskarrollen till rollen som lagledare. De är ett problem som jag vill lyfta och med kursen ge de verktyg som behövs för att växa.
Chefen har en svår balansgång är att styra medarbetarna åt rätt håll utan att kväva deras kreativitet.
– De här företagen är beroende av att utvecklingen går framåt och därför är det viktigt att man behåller kreativiteten hos de anställda. Som chef måste man kunna fånga upp idéerna och förmedla till ledningen. Men styr man för mycket mot ett mål kan man också tappa kreativiteten.

PERSONFAKTA

Namn: Ann-Cathrin Engwall.
Ålder: 47.
Bor: I Uppsala sedan 1983, född och uppvuxen i Västerås.
Yrke: Vd på utbildningsföretaget Acemcon.
Familj: Gift med Bo Engwall.
Bakgrund: Doktor i molekylär cellbiologi som bland annat jobbat som forskningschef på forskningsbolaget Resistentia.
Intressen: Inredning och trädgård. Grottar gärna ner sig i ett projekt på fritiden - just nu att renovera köket.
Reser: Gärna till lägenheten i Spanien under vintern och upptäcker morisk arkitektur i Granada. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om