Karolinska och Sahlgrenska går ihop - Akademiska hamnar utanför

Besked om ett nytt stort samarbetsavtal mellan två storsjukhus i Sverige förbryllar ledningen för Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Uppsala2004-06-21 13:16
Ledningen för Uppsala läns landsting och Uppsala universitet hade på måndagen ett extrainkallat möte för att diskutera effekterna av ett nytt nationellt transplantationscentrum.
Akademiska sjukhuset i Uppsala har inga planer på att delta i det nya samarbete som Karolinska sjukhuset i Stockholm har inlett med Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
Beskedet på måndagen om att Sahlgrenska och Karolinska har bestämt sig för att bygga upp ett nationellt transplantationscentrum väcker många frågor inom sjukvården i Uppsala läns landsting.

Vill höja kompetensen
Nyheten gjorde att landstingsrådet Mats O Karlsson (s), Uppsala universitets rektor Bo Sundqvist och sjukhusdirektör Erik Hemmingsson träffades i ett extrainsatt möte. Tillsammans diskuterade de konsekvenserna av det nya samarbetet mellan två av Sveriges största universitetssjukhus.
Transplantationer av till exempel hjärta, lungor och njurar utförs i dag i Göteborg, Malmö, Lund, Stockholm och Uppsala.
Byggandet av ett nytt transplantationscentrum motiveras med att man vill höja kompetensen hos sjukvårdspersonalen och förbättra vården för patienterna.
Erik Hemmingsson tror att det kan finnas en vilja från Sahlgrenska och Karolinska att på sikt ta över de transplantationer som i dag utförs vid Universitetssjukhuset i Lund och Akademiska sjukhuset.
— Om de vill ha ett samarbete med oss så borde de väl ha pratat med oss innan de gick ut med ett pressmeddelande, säger Erik Hemmingsson.

Hård konkurrens
UNT: Vad kan Akademiska sjukhuset göra åt konkurrensen?
— Vi litar till Akademiska sjukhusets fortsatta kvalitet och kompetens inom transplantationer.
De stora regionsjukhusen, däribland Akademiska sjukhuset, konkurrerar om den högspecialiserade vården där bland annat transplantationer ingår. Den högspecialiserade vården säljs till mindre landsting.
Effekten av andra konkurrenssituationer mellan regionsjukhus har inneburit att viss specialistsjukvård har fått läggas ned eller flyttas från till exempel Akademiska sjukhuset.
Enligt Erik Hemmingsson utgör transplantationsverksamheten vid Akademiska sjukhuset drygt 30—40 miljoner kronor av sjukhusets årliga intäkter.
— Men en viktigare fråga än ekonomin är kanske vad det skulle betyda för patienterna om transplantationer skulle koncentreras till ett ställe. Vad betyder det för väntetider och köer?
Enligt det pressmeddelande som skickades ut på måndagen vill Sahlgrenska och Karolinska samarbeta kring flera områden inom den högspecialiserade sjukvården. Transplantationer är dock det enda området som än så länge har offentliggjorts som ett nytt samarbetsområde mellan de två sjukhusen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!