Kårobligatoriet hotat - igen
Alla regeringspartier är emot kårobligatoriet och ett förslag om att slopa det kommer sannolikt att läggas fram. Men moderaterna i Uppland vill modernisera obligatoriet för att bevara nationerna och kårernas skatteförmåner.
- Det är mycket troligt att ett förslag om att ta bort kårobligatoriet kommer, säger nu Johan Britz, pressekreterare på utbildningsdepartementet till UNT.
Lennart Hedquist, moderat riksdagsman från Uppsala, är dock nu liksom tidigare när frågan varit uppe, tveksam till att slopa obligatoriet.
- Nationer och kårer har genom obligatoriet stora skattemässiga lättnader. De betalar inte fastighetsskatt eller moms på sålda varor, med mera. För deras överlevnad är det viktigt att den offentligrättsliga ställningen bibehålls och att lättnaderna blir kvar, säger han.
Kan få stora ekonomiska problem
I Uppsala skulle många nationer, med stora centralt belägna lokaler, få stora ekonomiska problem om de skulle betala fastighetsskatt. I praktiken har Uppsala inte haft någon obligatorisk nationsavgift sedan 1964, då den avgiftsfria nationen Skåneland kom till.
- En sådan lösning borde tillämpas även på studentkårerna, en modernisering av obligatoriet i form av en slags nollkår. Jag är ingen obligatoriekramare, men jag ser praktiskt på det här, säger Lennart Hedquist.
Josefine Smidegren, Curator curatorum och nationernas företrädare menar att regeringen noga måste ta hänsyn till konsekvenserna av ett borttagande av kårobligatoriet. En 400-årig studenttradition ligger i potten.
- Verksamheten i dag, som bibliotek, körer, idrottsföreningar med mera är till en stor del möjlig på grund av att vi inte betalar fastighetsskatt, säger hon.
Lär inte komma tillbaka
Men med ett borgerligt styre kanske fastighetsskatten avskaffas ändå?
- Det betyder inte att den inte kan återinföras. Men kårobligatoriet kommer sannolikt inte tillbaka om det tas bort, säger Josefin Smidegren.
Uppsala studentkår är efter ett beslut i kårfullmäktige för att avskaffa obligatoriet.
- Men då måste det finnas ett bra sätt att upprätthålla studentinflytandet. I dag finns inga sådana förslag och vi är rädda för att obligatoriet tas bort för snabbt och att studenterna tappar i inflytande, säger Jenny Carlsson, ordförande i Uppsala studentkår.
Nu kommer man att bedriva lobbying för att stärka studenternas ställning.
- Vi vill säkerställa studentinflytandet, säger Jenny Carlsson. Vid helgens moderata förbundsstämma i Uppland antogs med bred majoritet en inställning för en så kallad modernisering av kårobligatoriet efter Uppsalas Skånelandsmodell.
FAKTA:
Uppsala studentkår är Sveriges största studentkår och samlar i dag cirka 34 000 medlemmar. Vid Uppsala universitet finns även Farmacevtiska studentkåren med som har mellan cirka 1 800 medlemmar.
Av nationerna i Uppsala är Norrlands störst med över 7 000 medlemmar. Tvåa på listan är V-dala med 5000 medlemmar. Skåneland har cirka 4500 medlemmar. Andelen av alla nationsmedlemmar som är inskrivna vid Skåneland har ökat med åren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!