Kårobligatoriet en öppen fråga
Skrotandet av kårobligatoriet drar ut på tiden. I regeringens budget fanns inga pengar till reformen och på studentkåren i Uppsala oroar man sig för ett avskaffande utan statlig ekonomisk ersättning.
Den utredning som gjorts föreslog att en statlig ersättning skulle ersätta de avgifter som kårerna i dag får in av studenterna. Det handlar om mycket pengar som staten måste lägga ut, flera hundra miljoner. Frågan är om finansminister Anders Borg kan gå med på det.
- Allt känns ovisst nu och vi oroar oss för att de trycker igenom ett förlag utan finansiering, det vore mycket illa, säger Klas-Herman Lundgren, ordförande i Uppsala studentkår.
Att regeringens förslag dröjer kan också bero på att frågan är mer komplicerad än vad man räknat med, särskilt när det gäller en del skattetekniska frågor. Det har Lennart Hedquist, riksdagsman från Uppsala och ordförande i skatteutskottet, flaggat för i många år.
- Nu visar det sig att det jag sagt stämmer. Skulle ett förslag lagts fram enligt tidplan borde det synts i budgeten nu, säger han.
Frågan är vad som händer om förslaget dröjer så länge att det inte hinner genomföras inom mandatperioden. Skulle kårobligatoriet klara sig - igen - vid ett maktskifte? Det är inte säkert.
- Jag uppfattar den politiska opposition som finns i dag som positivt inställd till ett avskaffande. Det finns nog få som tycker att det vore direkt felaktigt, säger Lennart Hedquist.
Klas-Herman Lundgren tror dock att ett förslag från nuvarande oppositionen skulle se annorlunda ut.
- Det känns som att de är beredda att ta ett större ansvar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!