Kårobligatoriet blir kvar

Kårobligatoriet blir kvar. Det stod klart efter en omröstning i riksdagen på torsdagskvällen där socialdemokraterna och vänsterpartiet fick stöd av två borgerliga riksdagsledamöter från Uppsala som vill behålla obligatoriet.

Uppsala2004-03-04 17:42
Trots att fem av sju partier vill avskaffa kårobligatoriet blir det kvar. Fempartireservationen (m, fp, kd, c och mp) om att utreda hur kårobligatoriet ska avskaffas avslogs med 139 mot 136 röster. Av 349 ledamöter var 74 frånvarande.

Röstade mot partiviljan
Två borgerliga riksdagsledamöter från Uppsala, Lennart Hedquist (m) och Cecilia Wikström (fp) röstade som enda ledamöter mot det egna partiets linje. Kritiken var från flera håll hård.
- Bakom den liberala fasaden kan det tydligen dölja sig vad som helst. För hur liberalt är det att ta parti för tvång och nekad föreningsfrihet, sade Jakob Forssmed, förbundsordförande i kd:s ungdomsförbund.
- Lennart Hedquist sviker mig och alla andra som har röstat på moderaterna i Uppsala län, sade Christofer Fjellner, ordförande i Moderata ungdomsförbundet, i ett uttalande.

Östros lättad
Kårobligatoriet, som innebär att studenter måste tillhöra en studentkår eller en nation, har i omgångar under åren varit uppe till debatt. I riksdagen väcktes motioner om utredning av obligatoriet både 1968 och 1970.
Enligt socialdemokraterna och vänsterpartiet skulle en avveckling av obligatoriet medföra stora kostnadsökningar för staten och hota studenternas inflytande över utbildningen. De borgerliga partierna har länge velat avskaffa kårobligatoriet. Det främsta argumentet är att det strider mot föreningsfriheten. När miljöpartiet anslöt sig till samma linje fanns plötsligt majoritet i riksdagen för ett avskaffande. Om alla ledamöter hade röstat enligt det egna partiets linjen hade obligatoriet avskaffats med en rösts majoritet.
Utbildningsminister Thomas Östros var lättad efter beslutet.
— Det kändes lite ovisst. Framför allt är beslutet viktigt eftersom det säkrar studenternas inflytande över utbildningen, menar Thomas Östros.

Glada och tacksamma
Johan Vestin vid Kuratorskonventet, nationernas samarbetsorgan i Uppsala, tog emot beslutet med stor glädje:
- Vi är så glada och tacksamma. Nationerna är beroende av obligatoriet.
Ludvig Larsson, ordförande i Uppsala studentkåren sade däremot efter torsdagens beslut att det nog ändå bara är en tidsfråga innan obligatoriet verkligen avskaffas.
- Uppsala studentkår anser att kårobligatoriet bör avskaffas. Kåren måste vara attraktiv att tillhöra utan tvång. Frågan kommer att komma upp igen. Det här beslutet i riksdagen innebär bara att det dröjer lite längre.

UNT-fakta


Det så kallade kårobligatoriet innebär att alla landets studenter vid universitet och högskola måste vara med i en studentkår. Studenterna vid Uppsala och Lunds universitet måste även tillhöra en nation. Obligatoriet infördes 1908, men har anor ända från 1600-talet. Konsistoriet vid Uppsala universitet beslutade redan 1667 att studenterna där var skyldiga att tillhöra en nation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!