Karin skapade julkulan som hyllar Uppsala

Uppsalakulan har sedan första utgåvan för 21 år sedan blivit en återkommande del av stadens julpynt. Möt formgivaren Karin Serrander som berättar om sin idé att göra en glaskula som en hyllning till Uppsala.

Det var år 2000 som Karin Serrander skapade den första Uppsalakulan. Den blev klart populärare än hon kunnat ana. "Förut tänkte jag varje år att folk skulle sluta köpa den men det bara fortsatte."

Det var år 2000 som Karin Serrander skapade den första Uppsalakulan. Den blev klart populärare än hon kunnat ana. "Förut tänkte jag varje år att folk skulle sluta köpa den men det bara fortsatte."

Foto: August Viberg

Uppsala2021-12-18 09:00

Uppsalakulan med sitt motiv av Domkyrkan och Slottet täckta i snö har under åren tillverkats i närmare 40 olika nyanser. Årets färg är champagne.    

Idén till Uppsalakulan föddes när skaparen Karin Serrander runt sekelskiftet startade butiken Mamsell K i centrala Uppsala. Hon minns att stora glaskulor var väldigt populära vid den tiden och vid ett besök på Formex-mässan mötte hon en kvinna som frågade om hon ville designa sin egen.   

undefined
Det var år 2000 som Karin Serrander skapade den första Uppsalakulan. Den blev klart populärare än hon kunnat ana. "Förut tänkte jag varje år att folk skulle sluta köpa den men det bara fortsatte."

Karin Serrander som inte har någon bakgrund inom design, utan från början är förskollärare och senare utbildad fotvårdsspecialist, tog tillfället i akt.   

– Det var som en dröm för mig! Jag hade precis öppnat butiken och bestämde att jag skulle göra en kula med Uppsalamotiv.     

Projektet började med att hon beställde tio kulor första året, sedan har verksamheten växt och i dag säljs det mellan 1 500 och 2 000 exemplar varje år.     

– Sen gjorde jag kulor för Heby, Sala och Visby. Jag säljer dem varje år, men Uppsalakulan är populärast. Jag har designat en för Stockholm också, men den har aldrig tagit fart.    

undefined
Slottet och Domkyrkan syns på Uppsalakulan.

Det är med genuin förvåning som hon berättar om att intresset för kulan har hållit i sig. 

– Förut tänkte jag varje år att folk skulle sluta köpa den men det bara fortsatte. Innan första advent brukar den sälja väldigt bra när alla ska på adventsfirande. Sen när pandemin kom minskade vi produktionen med ungefär hälften, men några veckor innan jul hade de sålt slut ändå.   

När Karin Serrander designar kulorna brukar hon utgå från känslor och tankar om vad som representerar just den platsen.  

– Sedan kombinerar jag bildmaterial för att få till designen, säger hon.   

undefined
Under åren har Uppsalakulan producerats i närmare 40 olika nyanser.

Kulan formges i Sverige men är blåst och målad för hand på en fabrik i Polen, sedan skickas den till Uppsala för försäljning. Under de två decennier som kulan har tillverkats har den blivit en av fabrikens största exporter. Hon berättar att det inte alltid har varit helt lätt att kommunicera med fabriken.    

– När Uppsalakulan skulle produceras med Pelle Svanslös och Maja Gräddnos hade Pelle svans och Maja var utan, säger hon och skrattar.   

Hennes egen favorit är Hebykulan.   

– Jag tycker nog att den har finast motiv, med en radby, kyrkan och en häst. Men jag är lite extra kär i Uppsalakulan eftersom den var den första.    

undefined
Uppsalakulans skapare Karin Serrander bor på en gård utanför Heby, här håller hon i hunden Kajsa.

Att Karin Serrander bor utanför Heby på samma gård där hennes mamma växte upp kanske också påverkar vilken kula som är hennes favorit. Hon har många järn i elden, trots att hon passerat pensionsåldern, vilket märks tydligt då gården rymmer ett bed & breakfast, en sommarloppis och snart även en butik.    

– Det är fantastiskt att få bo på en sån här gård när man tycker om att fixa med ladugård, loge och allt sånt, säger hon.  

Hon svarar med ett motvilligt ”nja” på frågan om man kan beskriva henne som konstnärlig, men sambon Peter Balmer insticker snabbt att så är fallet.    

– Du vill att allt ska vara speciellt. Och du har en ändlös fantasi, säger han med huvudet genom dörröppningen från köket.   

Karin Serrander planerar att fortsätta så länge hon känner glädjen i arbetet.    

– Jag är 73 så jag tror det viktigaste är att sysselsätta sig med saker man tycker är roliga. Och det är fortfarande kul att hålla på med kulorna.    

Uppsalakulan

Började tillverkas: År 2000.

Utseende: Har motiv av Domkyrkan och Slottet täckta i snö. Även Pelle Svanslös och Maja Gräddnos finns med på ett hörn. Kulan har genom året tillverkats i 40 olika nyanser. Årets färg är champagne, men kulan produceras fortfarande i de tidigare färgkombinationerna.

Formgivare: Karin Serrander, som bor i Heby.

Tillverkas i: Polen.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!