Det finns omkring 12 000 studentbostäder i Uppsalaområdet. Frågan är hur många av dessa som verkligen används av studenter. UNT berättade i förra veckan om den pågående inventeringen i Studentstadens över 4 000 studentbostäder. Av 650 kontrakt som hittills kontrollerats har en fjärdedel visat sig ha obehöriga hyresgäster. Dessa lägenheter frigörs nu för studenter.
– Det här visar tydligt att det finns ett behov av att kontrollera vilka som bor i lägenheterna, säger Lars Niska, vice ordförande vid Uppsala studentkår.
Uppsala studentkår vill att fler aktörer på studentbostadsmarknaden följer efter.
– Uppsala är speciellt med så många aktörer. Jag skulle gärna se att man gjorde regelbundna kontroller, kanske en gång per år. Tyvärr tror jag inte att alla hyresvärdar har så väldigt bra koll i dag.
Vid Stiftelsen Östgötagården med cirka 400 bostäder i centrala Uppsala gör man regelbundet kontroller av de boendes studieresultat. I höstas fick åtta personer lämna sina bostäder, på grund av att de inte längre uppfyllde kraven. Vd Göran Kjulsten tror att det finns gott om lägenheter där hyresgästen inte studerar.
– På hela Uppsalas bostadsbestånd med 12 000 lägenheter skulle jag tippa att det finns 1 500-2 000 sådana bostäder.
Förutom flertalet bostadsbolag i Uppsalaområdet finns det 18 studentbostadsstiftelser, de flesta tillhör de olika studentnationerna.
Stiftelsen Waldenströmska studenthemmet på Sturegatan har 160 korridorsrum och ett 50-tal lägenheter. Föreståndaren Erik Svalfors säger att man i stiftelsen funderar på att göra en större kontroll av hyreskontrakten.
– Men min känsla är att vi har en ganska bra koll på vilka som bor i rummen.
Stiftelsen Norrlandsgårdarna har tillsammans med Stockholms nations studentbostäder och Gästrike-hälsinge nation en gemensam förvaltning av 975 studentrum. Någon rutin att gå igenom samtliga kontrakt finns inte. Stickprov sker bland hyresgäster på Studentvägen och vid Ekonomikum.
– Visst har vi enstaka som inte är behöriga och det finns säkert otillåtna andrahandsuthyrningar som vi inte hittar. Men det är en resursfråga. Det låter enklare än vad det är och det finns alltid olika gränsfall som man måste ta ställning till, säger förvaltningschefen Lars Viktorsson.
Vid de nybyggda studentbostäderna i Lilla Sunnersta, ägda av Uppsala Akademiförvaltning, har hyresgästerna vant sig vid att förvaltaren kräver studiebevis.
Anna Hedman, fastighetsförvaltare, tycker att andra hyresvärdar bör kunna göra samma sak.
– Det är bara att skicka ut ett brev och be dem skicka in ett intyg. Vi måste göra det eftersom det bara är studenter som får bo här.
Kåren välkomnar kontroll
Uppsalas studentbostäder borde kontrolleras oftare. Det anser Uppsala studentkår som välkomnar den stora inventeringen av hyreskontrakt i Studentstaden.
Foto: UNT Arkiv
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!