Efter tisdagskvällens brutala rån på Kapp-Ahl i Gränby centrum där två kvinnliga anställda hotades med pistolliknande föremål och bakbands kommer nu säkerhetsrutinerna att ses över.
- Vi fokuserar nu på att stödja personalen. Det är för tidigt att säga om det finns förbättringar vi kan göra ur säkerhetssynpunkt men jag kan garantera att vi kommer att genomföra de åtgärder som behövs, säger Charlotte Högberg, informationsansvarig på Kapp-Ahl.
Butiken höll öppet under onsdagen med inlånad personal från andra Kapp-Ahlbutiker.
- Personalen har suttit i möte med företagets krisgrupp hela dagen, och de mår efter omständigheterna bra, säger Christer Wärngren som är butikschef för Kapp-Ahls Citybutik.
I de intilliggande butikerna i Gränby centrum finns en påtaglig oro efter rånet:
- Jag känner mig nervös och lite otrygg. Vi har pratat mycket om säkerhet och man är ju medveten om att sådant här kan hända, säger en butiksanställd.
Var femte butiksanställd har utsatts för våld eller hot i arbetet, enligt Arbetsmiljöverket. Inom handeln är kvinnor mest drabbade. Under våren genomför myndigheten en bred nationell insats med 3 000 inspektioner i mindre butiker runt om i landet.
- Jag ser oerhört allvarligt på utvecklingen. Det är viktigt att varje butiksägare vidtar de säkerhetsåtgärder som finns för att hålla förövarna borta, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket.
Men Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund avfärdar fokusering på säkerhet för att komma till rätta med rånen.
- Naturligtvis finns det alltid förbättringar man kan genomföra, men vi kan inte fortsätta den här kapprustningen. Vi håller nu på att bygga butiker för de personer som vi inte vill ha där, säger Dick Malmlund.
- Om varje butik blir ett Fort Knox kommer de kriminella att börja råna privatpersoner i bankomatkön i stället.
Över 40 procent av butiksrånen under förra året förövades med skjutvapen och majoriteten av brottslingarna var i åldern 15 till 17 år.
- Det är djupt oroande. Det handlar om unga personer som är mycket brottsaktiva och som hämtar inspiration från tv- och videovärlden, säger Dick Malmlund.
Vad Svensk Handel vill se är ett bättre polisiärt arbete för att gripa förövarna. Under förra året genomförde polisen i Söderort en särskild insats för att få bukt med butiksrånen och 18 personer greps.
- Man ifrågasätter inte våldtäktsoffers beteende, utan lägger ned stora resurser på att få fast gärningsmännen. Man ska förstås tänka likadant när det gäller butiksrånen: inte begära att butikerna höjer säkerheten, utan att förövarna grips, säger Dick Malmlund.