Videon är inte längre tillgänglig
Patienter har vittnat om det pressade läget på akuten, vilket UNT tidigare berättat. En uppgiftslämnare säger att det under natten till onsdagen var 2-3 patienter per vårdplats och att det inte fanns tillräckligt med personal för att sköta om patienterna.
På måndagseftermiddagen kom Caroline Isaksson dit med sin 95-åriga mormor som hade yrsel och ont i huvudet och i bröstkorgen efter ett fall. De fick vänta i sex timmar innan de fick träffa en läkare.
– Det var smockfullt med patienter och man såg en skymt av läkaren lite då och då. Sköterskorna sprang överallt, de var trevliga men stressade. Känslan var att man befann sig i en krigszon. Det kändes inte tryggt, säger Caroline Isaksson.
Åsa Hagberg, jourhavande chefsläkare, håller med om att situationen var pressad i början av veckan.
– Det var ett stort inflöde i av patienter då och det var en hård belastning på personalen som dock gjorde ett mycket bra jobb.
Men enligt Åsa Hagberg har situationen nu lättat. Vid avstämningsmötet på fredagen mellan chefsläkarna och representanter för de största verksamhetsområdena framkom att patientinflödet har minskat och att platsläget på samtliga divisioner är bättre.
Att situationen varit pressad på akuten förklarar hon med att det är första veckan med sommarbemanning på Akademiska sjukhuset som har dragit ned på verksamheten och antalet vårdplatser.
- Då kan den här situationen uppstå. En del patienter som skulle ha skrivits ut innan helgen blir kvar av några extra dagar av en eller annan anledning, och då blir det lite svårare att hitta platser för nya sökande. Efter en långhelg som midsommar kan det också vara ovanligt många sökande till akuttmottagningen.
Bemanningen på akuten är dock högre i år än förra sommaren, enligt Åsa Hagberg.
- Vi har samma grundbemanning den här sommaren på akuten som under resten av året. Så var det inte förra året.
Enligt Åsa Hagberg har det inte varit någon fara för patientsäkerheten.
Måste alltid patientsäkerheten vara grundkravet. Kan inte sjukhuset ha en organisation så att patienter inte behöver vänta så länge på akuten?
- Vi arbetar intensivt med att förkorta väntetiderna, men om vi ständigt hade beredskap för alla patienttoppar så skulle vi behöva ha samma bemanning dygnet runt som vi har dagtid. Det håller inte. Det skulle bli dyrt och vi skulle ha undersysselsatt personal när det inte är toppar.
Monika Hedström Carlsson, är ordförande för Vårdförbundet i Uppsala. Hon säger att det var kaotiskt på akuten i början av veckan, men att det inte är bemanningen som är problemet, utan bristen på vårdplatser.
- Sjukhuset har skurit ned på antalet vårdplatser under sommaren. Då blir det svårare att slussa patienterna till avdelningarna och de blir kvar för länge på akuten. De ökar pressen på personalen och det är inte patientsäkert, säger hon.