Pendlare irriterade men förstående av lokförarstrejken

Sedan natten mot måndagen strejkar lokförare i protest mot att tågvärdarna tagits bort på SL:s pendeltåg. På tisdagsmorgonen stod Uppsalapendlare och väntade på att kunna ta sig till jobbet.

Natten mot måndag gick lokförare i strejk i protest mot att tågvärdarna tagits bort på SL:s pendeltåg.

Natten mot måndag gick lokförare i strejk i protest mot att tågvärdarna tagits bort på SL:s pendeltåg.

Foto: Moa Dahlén

Uppsala2023-04-18 09:20

Tågvärdarna har bytts ut mot kameror och omkring hälften av alla pendeltåg i Stockholm har gått utan tågvärd sedan i mars. Det har lett till att lokförare, utan fackets backning, gick ut i vild strejk natten mot måndagen. På tisdagsmorgonen fick Uppsalaresenärerna ta alternativa resvägar som för många innebär att restiden förlängs.

Lenny Sanderfors är en av många som står och väntar på pendeltåget. På grund av inställda avgångar kommer hon behöva jobba över på tisdagen.

– Jag förstår dem men det är lite irriterande att inte kunna ta sig till jobbet. Nu har jag också fått köpa två biljetter, säger hon.

undefined
Lenny Sanderfors hinner inte till jobbet i tid. Hon kommer få jobba övertid på grund av de inställda tågen.

Ovanför rulltrapporna väntar ett 15-tal personer på nästa avgång. På perrongen värmer sig folk i solen. Alla tittar med jämna mellanrum upp mot klockan. Istället för att ta sig direkt till sitt resmål är det flera resenärer som blir tvungna att ta sig in till Stockholms central för att göra ett byte. En del väljer att istället ta SJ-tåget som står på spåret bredvid. 

– Jag kan förstå det men det påverkar många. Jag pendlar nästan varje dag till Solna och då är det perfekt med SL, men nu måste jag göra ett byte, säger Sofia Björkén.

En resenär menar att det inte bara är svårt att ta sig till arbetet i tid, utan att det även är en ekonomisk fråga.

– Det är dyrt och det är inte första gången det är flera inställda tåg. Man köper en biljett och sen kan man inte resa och då måste man köpa en till, säger Abebocer Sergie.

undefined
Abebocer Sergie stod och väntade på pendeltåget på tisdagsmorgonen.

Tågvärden Hans Eriksson förklarar att det vanligtvis går totalt 53 tåg under rusningstrafik i SL:s pendelnät. På tisdagen rullade 8 tåg. Han tycker att det är tråkigt att resenärerna påverkas men backar lokförarna till 100 procent.

– Säkerheten, tidhållningen och funktionsnedsatta blir lidande av att det inte finns tågvärdar ombord. Nu måste exempelvis rullstolsbundna ringa och anmäla sin ankomst för att få hjälp in. Tågvärden informerar också föraren om det händer något, det kan vara att någon behöver sjukvård, och nu måste föraren sköta allt. Det är orimligt, säger Hans Eriksson.

undefined
Hans Eriksson, tågvärd, ser flera anledningar till att lokförare strejkar. "Det är en säkerhetsfråga".

Under tisdagen går pendeln mellan Uppsala och Södertälje en gång i timmen. Det gäller även mellan Bålsta och Västerhaninge. Övriga linjer ställs in. SL uppmanar resenärer att välja annan färdväg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!