Sedan förtidsröstningen drog i gång i onsdags har missnöjet med hur den genomförts hörts från såväl småpartier som Utvecklingspartiet och Landsbygdspartiet som Centerpartiet.
Stefan Hanna, ordförande för Utvecklingspartiet har blivit kontaktad av åtta personer som inte hittade partiets valsedlar när de skulle rösta. Han åkte då själv ut och tittade på biblioteket i Västertorg och såg att deras valsedlar inte var uppackade.
– Inte nog med att de större partierna får sedlarna gratis medan vi betalar för våra. Men att det nu också är så att våra röstsedlar som vi tagit till röstplatserna inte ens plockas fram av röstmottagarna är extremt odemokratiskt. Om de inte får ordning på det här i dag så kommer vi att kräva att det blir omval.
När Claes Littorin, ordförande för Landsbygdspartiet skulle gå och rösta i Gåvsta såg han att deras valsedlar för riksdag, region och kommun låg utspridda på olika ställen i röstlokalen i stället för bredvid varandra som de ska.
– Det var företrädare från både Liberalerna och Miljöpartiet som var där samtidigt som jag och vi konstaterade alla att det var rörigt. Röstmottagarna var avvisande när vi ville se var våra valsedlar låg och ointresserade när vi ville ställa frågor. Nu känns det som om vi måste åka ut varje dag och bevaka att det går rätt till. Det här känns bananrepubliksmässigt.
Även representanter för Centerpartiet reagerade på att förtidsröstningen varit bristfällig på flera sätt med de felaktiga datumen som UNT skrivit om tidigare, och bland annat med en incident där en företrädare för ett parti gick bakom valskärmen och ställde upp sina valsedlar, vilket strider mot lagstiftningen.
– I något fall har vi lämnat röstsedlar till en vallokal och två timmar efter öppning stod våra valsedlar ouppackade i en påse två meter från skärmen i motsats till alla andras som var uppställda. Det här handlar inte bara om våra valsedlar utan skadar tilltron till demokratin, säger Ehsan Nasari, förstanamn på Centerpartiets kommunlista.
Han har även noterat att de små partierna som först var missnöjda med sin valstugeplacering och nu inte har fått sina valsedlar utplacerade, börjar tro att kommunen motarbetar små partier.
Valnämndens ordförande Johan Pelling (S) påpekar att det alltid finns blanka röstsedlar där väljarna kan fylla i det parti de vill rösta på om de inte finns representerade bland valsedlarna, men att alla partier självklart ska behandlas lika och presenteras på valsedelställen, oavsett om de är små eller stora.
Vad krävs för att det ska bli omval?
– Den frågan måste du egentligen ställa till Valprövningsnämnden eftersom det inte är Valnämnden i Uppsala kommun som beslutar om det. Det ska handla om fel som med fog kan antas ha inverkat på valutgången.
Sofie Blomgren som är valkoordinator har noterat att de små partierna hört av sig och varit oroliga för hur namnvalsedlarna under förtidsröstningen har skötts. Hon menar att valsedlarna självklart måste hanteras korrekt och partierna inte ska behöva känna att de måste ut och kontrollera själva.
– Det vi har gjort är att se till att våra röstmottagare fotar valsedelställen regelbundet så att vi kan titta och jämföra vid klagomål. Sedan kommer vi under eftermiddagen att skicka ut en checklista vad som gäller för handhavandet av valsedlar till dem.