Kaos väntar på ortopeden

Den första strejkdagen på ortopeden, Akademiska sjukhuset, innebar stor trängsel och att Vårdförbundets varsel inte kunde uppfyllas helt.- Vi var överbelagda redan på morgonen och kan ju inte skicka hem akut sjuka, säger avdelningschef Karin Larsson.

Ortopedens avdelningschef Karin Larsson.

Ortopedens avdelningschef Karin Larsson.

Foto: Annika af Klercker

Uppsala2008-04-21 17:48
Strejken började med att verksamhetschefen beordrade personalen att stanna kvar till 14.30 för att täcka upp tills dess att kvällsgänget kom.
Och när halva avdelning 70 E, 70 E1, skulle stängas vid 12.00 blev det fler patienter kvar än planerat.
- Enligt varslet ska vi ha åtta skyddsplatser för de akuta behoven, men vi har inte lyckats komma ned i färre än tolv, säger Karin Larsson.
Framåt onsdag eller torsdag ska man ha lyckats få fler att skrivas ut, tror hon, men akutsjukvård är mycket svårt att planera.

- Vi kan ju inte säga nej till den som kommer in med brott. Och det handlar ofta om äldre människor som inte kan få behandling och gå direkt hem, säger Karin Larsson.
Totalt har ortopeden på Akademiska och Samariterhemmet cirka 10 000 besök per år. Och att vintersäsongen och halkan är över behöver inte innebära att efterfrågan minskar.
- Nu är trädgårdssäsongen här och då får vi många jourfall, skador på ryggar och händer, säger Susanna Ingendoh Husevik.
Hon är chef för den andra ortopedavdelningen, 70 D, och kan inte hjälpa kollegan Karin Larsson en trappa ned.
- Vi har redan en patient i dagrummet och en i korridoren, säger hon, två timmar efter att strejken brutit ut.

De omedelbara åtgärderna för att lätta på trycket är att ställa in alla ingrepp i höfter och knän tills vidare, att försöka flytta patienter från andra län till sina hemsjukhus och, slutligen, att försöka skriva ut patienter så snart det bara går.
Den 5 maj, då Vårdförbundets andra varsel löses ut, stänger också avdelning 70 E2, och då finns bara ett ord för tillståndet på ortopeden.
- Kaos, säger de båda avdelningscheferna.
Den första strejkeftermiddagen präglades annars av en lugn och vänlig atmosfär. Strejkvakterna utanför ingång 70 fick glada tillrop och inne på 70 E fick Sune Svensson, inlagd för ryggen sedan tre dagar, den vård han skulle ha.
- Ingen har pratat strejk här, händelseutvecklingen har jag följt på tv.
- Jag tycker att de ska ha bättre betalt, en skälig ersättning för den utbildning de har, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om