Känsloladdad ceremoni

Uppsala2001-04-01 00:17
Scenen är egenartad och känsloladdad. Det är söndag förmiddag.
Långt inne i den västmanländska barrskogen, på den så kallade Ryssvägen, är ett par hundra personer samlade för att hedra de sovjetryska soldatflyktingar som i krigets slutskede i hemlighet tvångsförflyttades från svenska interneringsläger till Sovjetunionen.
Det är på dagen 55 år sedan drygt 900 av dem med tåg och bussar anlände till Gävle hamn för vidare befordran till Stalins terror. Några kilometer norr om denna plats, vid före detta Krampens station, låg ett av de största "rysslägren".
Här på mötesplatsen, på en sten intill vägen, ristade de in en sista hälsning.
Där bredvid skall nu en fem ton tung minnesten avtäckas, rest av ortsbor.

Inte frivilligt
- Jag kallar det deportation, säger folkpartiets ordförande Lars Leijonborg i sitt tal. Den officiella termen är repatriering. Men allt tyder på att förflyttningen skedde mot dessa ryssars vilja och på en folkrättslig grund som inte alls är självklar.
De deporterade har något att säga oss, förklarar Lars Leijonborg. Den folkrätt den svenska regeringen tillämpade var inte en människornas rätt, utan en staternas rätt, i många fall en diktaturstaternas rätt att förtrycka och mörda sina egna medborgare.
- Så sker även i dag. Sverige måste därför gå i spetsen för en förnyelse av folkrätten. På tröskeln till en nytt sekel och millennium är det nödvändigt att folkrätten blir ett stöd, inte ett hinder, för enskilda individers grundläggande rättigheter.

Präst talar
Därpå talar en präst och lyser frid över soldaternas minne. En liten kör sjunger Härlig är jorden.
En kvinna från Uppsala, dotter till en av soldaterna, går fram till stenen och lägger där, mycket rörd av situationen, några blommor.
Lions serverar kaffe och smörgås. En insamling ordnas till Anatolij Emets, överlevande av soldatflyktingarna, som UNT nyligen intervjuade i hans hem i Ukraina.
Han berättade om det straff som mötte dem vid återkomsten - tio års arbetsläger i Gulag som landsförrädare och "folkets fiender". Insamlingen ger drygt 4 000 kronor.
Även i Gävle arrangerades på söndagen en högtid till minne av de tvångsförflyttade ryssarna. Klockan 17, den tidpunkt då Sveabolagets ångare Örnen och Wargo avgick till Åbo, lade folkpartiets oppositionsråd i Gävle Kenth Lövgren en krans på kajen i hamnen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!