Känsliga små skallar

Till barnakuten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala kommer flera barn i veckan med svåra skallskador orsakade av fall från skötbord. Olyckorna har ökat och utvecklingen är oroande.

NYFIKNA BARN. Sätt ordenliga grindar vid spännande trappor.

NYFIKNA BARN. Sätt ordenliga grindar vid spännande trappor.

Foto: Scanpix

Uppsala2009-03-12 08:00
- Barnen är allt från ett par månaders ålder upp till ett, två år. Fall av det här slaget kan ge allvarliga skador som kraftig hjärnskakning och skallfrakturer, säger Carin Lind Johnsson, sjuksköterska.

Eftersom barnakuten på senare tid märkt av en ökning av fallolyckor från skötbord registreras nu tillbuden. Syftet är att få en samlad bild över olyckorna och informera barnavårdscentralerna om ökningen och vikten av förebyggande information kring just fallolyckor.

Fallskadorna har också fått allvarligare konsekvenser. Det beror sannolikt på att det blivit vanligare med hårda klinkergolv i både kök och badrum.
- Väldigt många har skaffat klinkergolv i sina badrum. Det kan vara förenat med livsfara för ett litet barn i samband med blöjbyte. Barnet dimper ner med huvudet före och det blir en kraftigare smäll jämfört med att falla mot ett plastgolv, som också ger allvarliga skador, Carin Lind Johnsson.
Hon rekommenderar föräldrar med stengolv i badrummet att byta blöja från ett skötbord i golvhöjd, alternativt lägga en tjock matta under skötbordet.

Liknande olyckor kan även hända i köket om barnet snubblar på det hala golvet eller klättar ur en hög barnstol. I matsituationen ska man därför aldrig lämna ett litet barn utan uppsikt.
När det gäller lite äldre barn är skador i samband med idrott och lek vanligast, berättar Carin Lind Johansson.
- Skadorna är säsongsrelaterade. På sommaren bryter barn fötter och armar på grund av fall från studsmattor. Andra vanliga olyckor är när barn får bandyklubbor i ögat, stukar foten under pulkafärden eller skadar foten när den åker in i cykelhjulets ekrar.

På bvc är det självklart att kontinuerligt riskinformera föräldrarna i förebyggande syfte, berättar Åsa Sternbrink, bvc-sköterska vid Nyby vårdcentral.
- När barnet är fött delar vi ut boken Leva med barn där det finns en bra checklista som vi går igenom. Vid 10 månaders ålder tar vi upp olycksrisker i kök, badrum och andra platser i hemmet.

Har föräldrar blivit mer olycksmedvetna?
- Nej, föräldrar är ungefär lika medvetna i dag som för 20 år sedan. Vi märker att information är uppskattad. För förstagångsföräldrar särskilt. Det är mycket som kan hända och som man inte tänker på förrän man får barn, säger Åsa Sternbrink.



Några exempel:
* Att inte bära barnet i bärsele, böja sig framåt och samtidigt öppna ugnsluckan vid matlagning. Den varma ångan kan ge kraftiga brännskador.
* Förankra bokhyllor när barnet börjar krypa och gå.
* Inte dricka varm dryck med barnet i knäet.
* Sätta upp klämskydd i köket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om