Så minns Klaus Pontvik nära vännen och Uppsalapolitikern

I helgen gick Maria Weimer, tidigare Uppsalapolitiker, bort efter en längre tids sjukdom, endast 45 år gammal. "Hon gav aldrig upp", säger nära vännen Klaus Pontvik.

Klaus Pontvik och Maria Weimer på Kulturnatten 2016.

Klaus Pontvik och Maria Weimer på Kulturnatten 2016.

Foto: Privat

Uppsala2024-10-08 20:06

Klaus Pontvik minns tydligt när Maria Weimer flyttade in i hans studentkollektiv i slutet av 90-talet. Det var då som deras vänskapsresa började. De hade musiken gemensamt, Klaus spelade gitarr och Maria fiol.  

– Hon var glad i hågen, men också allvarlig, engagerad i samhällsfrågor. Det syntes på henne. Hon brydde sig mycket om andra och hade ett stort hjärta. Jag kände henne mer som människa, hon var en kärleksfull person, säger Klaus Pontvik. 

Beskedet om hennes bortgång tog han emot över telefon.

– Det känns overkligt. Hon var väldigt stark och lyckades bli fri från cancern två gånger.  

Maria Weimer flyttade till Sverige från Tyskland som tioåring och kom senare att växa upp i Sveg. Hennes politiska engagemang kretsade bland annat kring miljöfrågor. Och 2018 ville hon behålla regeringens flygskatt, något som väckte debatt både inom och utanför partiet.

2010 var hon en av Liberalernas toppkandidater i riksdagsvalet och fyra år senare blev hon invald som riksdagsledamot. Året därpå utsågs hon till energipolitisk talesperson för partiet. Hon blev även invald i partistyrelsen.

Finns det något särskilt som du kommer att bära med dig från henne?

– Jag har haft glädjen och sorgen att följa henne hela hennes liv. Hon ville göra avtryck och skillnad med sin politik och i livet som medmänniska. Hon satt inte på latsidan. Hon bodde hos mig under en intensiv kampanj, frågade om råd. Hennes engagemang smittade av sig. 

– Hon gav aldrig upp. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!