Känner sig svikna

Maher Barikhans fru och barn blev av med sina pass vid gränsen mellan Syrien och Turkiet. De lyckades skaffa nya pass, men ansökan om ankytningsinvandring avslogs av Migrationsverket. Nu väntar familjen oroligt på Migrationsdomstolens beslut, som kommer avgöra familjens öde.

Orolig väntan. Maher Barikhan är i Uppsala, frun och de tre barnen lever under svåra förhållanden i Turkiet. "Allt känns väldigt svårt och jag är orolig", säger Maher Barikhan.

Orolig väntan. Maher Barikhan är i Uppsala, frun och de tre barnen lever under svåra förhållanden i Turkiet. "Allt känns väldigt svårt och jag är orolig", säger Maher Barikhan.

Foto: Fanni Olin Dahl

Uppsala2015-08-10 07:03

Det är eftermiddag hemma hos Mohammed Barikan. Farbrodern Maher Barikhan slår sig ner i en fåtölj, han har kommit hem från sin undervisning i Svenska för invandrare.

Maher Barikhan är född och uppvuxen i den syriska staden Aleppo, där han i grunden är utbildad matematiklärare. När inbördeskriget bröt ut splittrades staden, vissa delar kom att kontrolleras av syriska regimen och andra delar av oppositionen. Konflikten mellan grupperna skapade stor förödelse.

– Vi ville först inte lämna Aleppo och Syrien. I början tänkte jag att det skulle lösa sig, att kriget snart skulle ta slut, säger Maher Barikhan.

Men striderna intensifierades och tre år senare bestämde han sig för att fly tillsammans med sin fru och deras tre barn. Hoppet om fred hade slocknat och Aleppo var vid det laget i princip utplånat.

– Våra barn mådde mycket dåligt. Till slut var den enda valmöjligheten som fanns kvar att lämna landet.

I början av 2014 lämnade Maher Barikhan Syrien, medan resterande familjemedlemmar väntade kvar. Planen var att familjen skulle följa efter när Maher Barikhan väl ordnat med papper och uppehållstillstånd. Barnen var då 17 (ett tvillingpar) respektive 13 år gamla. Maher Barikhan tog sig först till Turkiet, där han tänkte ta sig till Grekland via havet. Resvägen var dock svår, den numera ökända vägen över Medelhavet kändes som en omöjlighet.

– Båten började sjunka under resans gång, jag blev tvungen att simma tillbaka till land. Till slut fick jag åka med en lastbil till Grekland. Därifrån köpte jag en flygbiljett till Göteborg.

I mars 2014 kom Maher Barikhan till Sverige, där han snabbt fick permanent uppehållstillstånd.

– Jag hade varit i Sverige förut, tillsammans med min pappa i slutet av 80-talet. Den gången skickades vi tillbaka till Syrien efter några år. Det vet de svenska myndigheterna, så det fanns ingen tvekan om att jag var syrisk medborgare.

Efter beskedet ansökte han om anknytningsinvandring för sin fru och barnen. I december 2014 fick de en tid inbokad på den Svenska ambassaden i Ankara. Enligt instruktioner skulle familjen ta med sig passhandlingar till intervjun. Men Maher Barikhan berättar att de vid gränsen mellan Turkiet och Syrien blev kidnappade av en beväpnad grupp som beslagtog deras pass. De släpptes sedan, men kom till Ankara utan dessa identitetshandlingar.

– Min familj förklarade vad som hade hänt för den svenska ambassaden och lämnade in vad de hade. Men inget annat än pass gällde som giltig identitetshandling. Det hjälpte inte att visa upp andra papper, som id-kort, fastighetsbevis eller universitetsexamensbevis.

Maher Barikhan tillägger att hans fru har en kronisk hjärtsjukdom och har genomgått flera operationer. Svaret från ambassaden blev att de inte hade något med det att göra. I Sverige gick Maher Barikhan till Arbetsförmedlingen för att förklara vad som hade hänt, men upplevde att ingen ville lyssna till hans historia.

– Eftersom ingenting annat fungerade ansökte vi om provisoriska främlingspass, men ambassaden sade att ärendet skulle tas vidare till Migrationsverket.

De får en handläggare på Migrationsverket i Uppsala som säger att familjen i Turkiet måste skaffa nya passhandlingar. Handläggaren ger ärendet tre veckor, nya pass måste lämnas inom den tidsperioden om de vill få ärendet prövat. Maher Barikhan skakar frustrerat på huvudet.

– Att skaffa nya passhandlingar från Syrien är nästan en omöjlighet, med tanke på den kaotiska situation som råder.

Familjen lyckas inte skaffa nya pass inom tidsgränsen och Migrationsverket avslår ansökan om anknytningsinvandring. Detta trots att familjen har skickat en begäran om att få uppskov på överklagandetiden med en månad.

Brorsonen, Mohammed Barikan, har levt hela sitt liv i Sverige och är djupt engagerad i farbroderns fall. Han berättar att de därefter begärde att få göra en dna-analys.

Enligt Utlänningslagen (15 §) ska Migrationsverket utföra en dna-analys om speciella omständigheter råder, som ett sätt att styrka ett släktskap. Också den förfrågan avslås med motiveringen att det går att få tag på syriska pass.

– Vi vet att det är närmast en omöjlighet. Om inte kriget i Syrien är speciella omständigheter, så vet jag inte vad det annars skulle vara, säger Mohammed Barikan.

De överklagar beslutet till Migrationsdomstolen. Samtidigt har de efter stor möda lyckats få tag på nya syriska pass, vilka de bifogar i sin överklagan. Till deras förvåning kommer Migrationsverket med ett yttrande som säger att identitetshandlingar från Syrien inte kan ses som giltiga på grund av läget i landet.

– Migrationsverket motsäger sig själva. Först avslår de ansökan om anknytningsinvandring med motiveringen att det går att få tag på syriska pass. Sedan när vi fixar pass, accepteras inte dem med motiveringen att man inte kan lita på pass utfärdade från Syrien, säger Mohammed Barikan.

Han upplever att Migrationsverket handlande har blivit en prestigefråga. Han tror att de är medvetna om att de har gjort fel och nu försöker få över Migrationsdomstolen på sin sida.

– De nya passen är utfärdade av inrikesdepartementet i staden Hamah i Syrien. Hamah är inte alls splittrat på samma sätt som Aleppo, men ändå säger de att passen är falska. Migrationsverket har handlat felaktigt flera gånger.

För familjen, som nu befinner sig i den turkiska staden Mersin, är läget svårt. Hustrun har fått problem med hornhinnan i ena ögat. Dessutom har den långa tiden utan vård förvärrat hennes hjärtsjukdom.

– Migrationsverket har tagit del av hennes läkarintyg, de vet att hon är sjuk. Allt känns väldigt svårt och jag är orolig, säger Maher Barikhan.

Just nu är allt de kan göra att vänta på Migrationsdomstolens beslut. Målsättningen från domstolen är att ha beslutet klart i september. Om beslutet dröjer längre kan det skapa ytterliga problem för familjen.

– Tvillingarna fyller 18 år i december. Om inte ett beslut fattas innan dess så kommer de bli myndiga, vilket innebär att de inte längre inkluderas i utlänningslagen om anknytningsinvandring.

Maher Barikhan ser trött ut. Han förstår inte hur de tänker.

– Vi hade aldrig gått igenom allt det här om vårt land inte var i krig.

Som del av bakgrunden till reportaget har UNT tagit del av ljudinspelningar som bekräftar familjen Barikhans berättelse. Migrationsverket har inte velat ställa upp på en intervju om ärendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!