Kände historikern tävlade i bågskyttetävling

Under lördagen arrangerade den kulturhistoriska pilbågeklubben Sagittarii Holmiae en tävling i Uppsala. Deltagarna tävlade med bågar som liknar de som användes under medeltida krig. UNT var på plats bland gravhögar och tappra bågskyttar.

En av deltagarna var den grönbeklädde skytten Henrik Thurfjell.

En av deltagarna var den grönbeklädde skytten Henrik Thurfjell.

Foto: Martin Nilsson

Uppsala2022-05-08 18:00

Längs gröna träd och kullar for pilspetsar genom luften. En efter en hamnade de mitt i prick på en tavla på andra sidan. Sakta tog bågskyttarna som samlats i Gamla uppsala under söndagen upp nästa pil för att skjuta ännu en salva.

En av skyttarna var den grönbeklädde Henrik Thurfjell – som sedan sin första egenbyggda pilbåge bemästrat bågskyttets kraft sedan 90-talet.

– Det känns bra. När jag tränade mycket så skulle jag säga att jag var 10 på en 10-gradig skala.

undefined
En av deltagarna var den grönbeklädde skytten Henrik Thurfjell.

Henrik Thurfjell var på plats som en ensam bågskytt. Men flera av de andra skyttarna på plats tillhörde den kulturhistoriska bågskytteklubben Sagittarii Holmiae. En av medlemmarna var Erik Lindwall som är ny i föreningen. För honom började allt med att han av intresse köpte en pilbåge.

– Det ska bli kul. Jag har inte varit med så mycket, så jag tror inte det kommer gå så bra, säger han.

undefined
Erik Lindwall var en av de som var med och tävlande. Han utmanade de andra i tävlingen med en engelsk pilbåge.

Klubben skjuter med långbågar och inriktar sig på en stil där de skjuter utan ett mål. Under dagen arrangerade de däremot en långbågetävling där målet var att träffa en tavla.

På plats var både barn och vuxna. Erfarna och oerfarna.

För att förstå varför den medeltida långbågen väckt sådan fascination bland bågskyttar, måste vi gå tillbaka till medeltiden.

För sittande publik höll journalisten och historikern Henrik Arnstad som är med i bågskytteklubben, en föreläsning inför bågskyttarna om blodiga slag och tappra riddare.

undefined
Historikern och Journalisten Henrik Arnstad som även är med i pilbågeklubben "Sagittarii Holmaie" föreläste för deltagarna och allmänheten om hur pilbågen användes i sjöstrider.

Under år 1340 åker den engelska flottan med 150 båtar mot nederländerna för att utkämpa ett sjöslag mot den franska flottan. Ombord befinner sig 7000 bågskyttar. Det hela slutar med ett blodbad där engelsmännen slänger fransmän över bord. Enligt Henrik Arnstad visar slaget på att bågskyttar spelade en viktig roll under medeltidens krig.

När det kommer till pilskyttet i Sverige, så valdes pilbågen i många fall bort för armborst. Trots att det historiskt sett varit konkurrens mellan de båda vapnen så rådde det inget tvivel om vilken av dem som väckte mest intresse under söndagen.

undefined
Nina Zaregon var materialansvarig under tävlingen.

Nina Zaregon var under söndagen idrottsansvarig för de tävlande.

– Ibland när vi skjuter så brukar vi skjuta synkroniserat, säger hon.

undefined
Bågskyttetävlingen gick ut på att deltagarna skulle försöka skjuta mot en tavla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!