Känd regissör avslutade projekt

På måndagen var det stor biopremiär och filmfestival i Östhammars gamla anrika biograf Storbrunn. Salongen var fylld till sista plats av lärare och elever när tio filmer producerade av eleverna i årskurs 9 på Frösåkersskolan visades på filmduken.

Elever i årskurs nio spelar in film. Filmklipp från "På väg till gymnasiet".

Elever i årskurs nio spelar in film. Filmklipp från "På väg till gymnasiet".

Foto: Christer Bergström

Uppsala2010-06-07 17:06

Med visningen avslutades det halvårslånga filmprojektet som eleverna jobbat med i bildundervisningen.
– Det var häftigt att se vår egen film på den stora duken och hur publiken reagerade. Det var helt annorlunda än att se den på en liten dataskärm som vi gjort tidigare, en bra avslutning på läsåret innan vi går vidare till gymnasiet, säger Ida Wallerstig, en av de elever i nian som varit med och producerat en av filmerna; ”Rosa Lindas väg till skönhet.” Publiken tog emot den positivt.

Filmprojektet har finansierats med statliga Skapande skolapengar och det var filmregissören Daniel Alfredson som i december fungerade som inspiratör och rådgivare när han besökte Frösåkersskolan för att dra igång arbetet. Den här måndagen är han tillbaka i Östhammar för att se resultatet av elevernas filmskapande.
– Att göra film är mycket svårare än jag någonsin trodde. Min grupp fick slita med manuset för att hitta en bra berättelse. Idéerna sprutade åt olika håll, så det var svårt att enas i gruppen. Jag fick nog igenom mest av idéerna. Bara det här med att samarbeta blev en nyttig erfarenhet. Vi skrev om manuset flera gånger och när det sedan var dags för filmning improviserade vi till större delen handlingen, säger Ida Wallerstig som fick mersmak på att producera film.

Eleverna har gjort allt i produktionen själva som manus, inspelning, ljudeffekter, klippning och redigering. Speltiden blev cirka fem minuter. När Daniel Alfredson drog igång arbetet i december var det med uppmaningen att i första hand jobba med manuset och få en bra berättelse. De elever UNT talat med tycker att just detta var något av det svåraste.
– Manuset är viktigast och svårast vid en filmproduktion. Att producera en film handlar om att gestalta en story, säger Daniel Alfredson som tycker eleverna genomförde uppgiften väl.

Sedan december har eleverna jobbat cirka 80 minuter i veckan med filmprojektet. Tre lektioner har använts får filmning. Den naturliga spelmiljön har varit i skolan eftersom skolan inte lånar ut filmutrustningen.
– Framför allt tar eleverna med sig en ny erfarenhet av vad det innebär att göra en film. Tidigare har de varit konsumenter av film, nu producenter, det är något helt annat, säger bildläraren Berith Helmersson som fortsätter med filmprojektet kommande läsår. Daniel Alfredson har gett ett halvt löfte om att komma tillbaka till Frösåkersskolan som inspiratör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om