Det finns ett utbrett vaccinationsmotstånd bland vårdpersonalen inom kommunernas äldreomsorg.
– Det var uppe på ett möte med kommunerna. Vissa kommuner uppfattar det som ett rejält problem, säger Göran Enander.
Som landshövding är han ordförande för krissamverkansrådet där bland annat Region Uppsala och länets åtta kommuner ingår. De håller kontinuerliga möten under pandemin för att samordna myndigheterna och identifiera farhågor.
Personalens motvilja att vaccinera sig mot influensan är ett sådant problem. Mycket tyder på att vaccinationsmotståndet även gäller mot ett kommande covidvaccin.
– Det kan vara ett problem även under covidvaccinet. Det kommer kosta många fler liv om vi inte får till en immunitet i befolkningen. Det är ett stort ansvar man tar när man beslutar att inte vaccinera sig, säger Göran Enander.
I vissa kommuner uppgår de vårdanställda som årligen vaccinerar sig mot säsongsinfluensan till knappt en tredjedel. Detta trots att kommunernas personal får vaccinet gratis, och dessutom får ta sprutan på betald arbetstid, vilket UNT skrivit om tidigare.
Uppsala är en av de kommuner som erbjuder personalen i äldreomsorgen att vaccinera sig på arbetstid. Men det löser inte vaccinationsmotståndet, berättar äldrenämndens ordförande Caroline Hoffstedt (S).
– Det finns en utbredd rädsla för biverkningar. Det är frågor vi måste ta på allvar, säger hon.
För att öka benägenheten ska vaccinationen upp på dagordningen på personalmöten i hela organisationen. Dessutom vill man ha ett vaccinationsteam som besöker äldreomsorgens alla arbetsplatser.
– Det gör det smidigare att komma ifrån och ta vaccinet. Men det gör också att personalen ska kunna lyfta sina farhågor med utbildad vaccinationspersonal, säger Caroline Hoffstedt.
Metoden med mobila team för säsongsinfluensan fungerar som en generalrepetition inför det kommande covidvaccinet, berättar Hoffstedt.
– Vi provkör med vaccinet mot säsongsinfluensan. Men det ska vara fullt riggat inför ett covidvaccin, säger hon.
Med informationsinsatserna hoppas kommunen att vaccinationskvoten ökar.
– De äldre som flyttar till ett särskilt boende klarar inte av att isolera sig som vi andra. De behöver omsorg. Då är det av yttersta vikt att deras vårdgivare vaccinerar sig.