Kan inte ses som förmån, menar cheferna

Enhetscheferna som har sina hundar på hunddagiset skallet menar att de lånar ut sina hundar för att utvecklingsstörda ska få möjlighet att sköta om djur och att Skallet inte kan ses som ett vanligt hunddagis.

Uppsala2005-05-02 00:00
— Min hund är på Skallet högst någon gång i veckan. Det är så sällan att jag inte tagit upp förmånen till beskattning.
Det säger Mari Hålén, enhetschef inom daglig verksamhet vid Uppsala kommun.
Maria Jönsson och Anna Norell, de båda andra enhetschefer som har sina hundar på Skallet, skriver i ett e-brev till UNT att de inte redovisat något förmånsvärde.
De menar att det inte handlar om någon förmån.
"Vi ser det som att vi lånar ut våra hundar till verksamheten eftersom det finns brukare som älskar att pyssla med hundar".

''Inte ett alternativ till hunddagis''
De båda cheferna uppger att deras hundar skulle klara sig bra hemma och att Skallet alltså inte är ett alternativ till ett vanligt hunddagis. Dessutom kan Skallet stänga när som helst för utflykter, studiebesök, ledighet och annat.
Det skriver vidare att det finns risker med att låna ut sin hund till brukarna med förståndshandikapp men att de ändå gör det utan att ta betalt.
Enligt Maria Jönsson och Anna Norell kommer verksamheten omedelbart att läggas ner om det visar sig att de ska förmånsbeskattas.
I ett senare e-brev uppger Maria Jönsson att hon fått besked av Skatteverket att verksamheten inte ska förmånsbeskattas och att den därmed kommer att fortsätta.
UNT har även varit i kontakt med Mikael Sindahl, jurist vid Skatteverket i Stockholm. Enligt honom är huvudregeln att en förmån från arbetsgivaren ska tas upp till beskattning. Betalar den anställde ett lägre pris än vad som gäller på marknaden ska mellanskillnaden beskattas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om