''Kan inte ha varit annat än mord''

Pastorns första hustru Helene Fossmos död i badkaret 18 december 1999 kan inte ha varit annat än ett mord. Det är kontentan av ortopediprofessor Olle Nilssons vittnesmål på fredagen. Nilsson överraskade dessutom försvaret, och andra, med att presentera en upptäckt bara han gjort. En upptäckt som förenklar bedömningen.

Uppsala2004-05-29 00:00
Kvinnan dog av den skada som blev när hennes vänstra tinning träffade badkarets blandarvred. Det är alla hörda experter överens om.
Ett bekymmer i andra experters analyser var dock påfyllningskranen till badkaret. Denna borde ha givit någon skada i kvinnans ansikte när tinningen träffade blandarvredet. Men någon skada kunde inte påvisas.
- Jag prövade och det visade sig att kranen är trögt svängbar, förklarade Olle Nilsson.
En överraskad Ola Nordström, pastorns försvarare menade att detta var en helt ny uppgift, en dold förutsättning som tidigare inte funnits med i analysförutsättningarna.
- Det har jag tagit med i förutsättningarna så för mig är det ingen nyhet, replikerade Olle Nilsson som menade att detta var klart utläsbart i hans tidigare skriftliga utlåtande.

Rad expertvittnen
Under fredagen hördes en rad expertvittnen för att utröna om badkarshändelsen var en tragisk olyckshändelse, som den mordåtalade pastorn hävdar.
Eller om det går att visa att den svåra huvudskada hustrun dog av i badkaret tillfogats henne av någon annan.
Kvinnan hittades flytande i badkaret, med nattlinnet på och med ansiktet nedåt i vattnet. Det var pastorn som öppnade den låsta badrumsdörren med en skruvmejsel. I huset fanns då en tidigare barnflicka och en vän till familjen. Det var vännen som reagerade över ljudet av rinnande vatten från badrummet.
När pastorns hustru obducerades kunde det konstateras att det fanns en 1,5 cm djup och cirka 12 kvadratcentimeter stor intryckning i vänstra tinningen. och att tinningbenet var ovanligt tunt, en millimeter mot normalt kring tre millimeter.

Passar precis
Intryckningen passade precis i badkarets omställarvred, det man ställer om vattenströmmen från dusch till kar med.
Samtliga hörda experter var överens om att kvinnans huvud måste ha träffat blandarvredet horisontellt.
Två av expertvittnena, rättsläkaren Robert Grundin och kriminalteknikern Lennart Kjellander, båda från rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp, hördes samtidigt. De ansåg att det finns en "rimlig möjlighet" att kvinnan kunde ha omkommit genom en fallolycka.
Rättsläkaren Lars Eriksson från Uppsala gjorde den första obduktionen av kvinnan. Hans slutsats då i slutet av -99 var att skadorna mot huvudet kan ha uppkommit vid en fallolycka. Att kvinnan var starkt påverkad av dexofen, ett läkemedel som kan orsaka yrsel, balanssvårigheter och sämre reaktionsförmåga, bedömdes kunnat ha bidragit till olyckan.

Höll fast
Efter att återigen ha gått igenom obduktionsprotokollet och övrig ny utredning höll Eriksson fast vid sin uppfattning.
Svein Kleiven forskare och specialist på huvudskador vid KTH har använt datoranimering med utgångspunkt från tidigare forskningsresultat och jämfört med data om den döda kvinnans skalle.
Kleiven var något osäker men menade att det inte är sannolikt att ett horisontellt islag mot blandarvredet skulle kunna resultera i den djupa skada som skallen hade.
Sist i raden av experter hördes Olle Nilsson, professor i ortopedi vid Akademiska sjukhuset. Han förklarade sig helt säker:
- Skadan kan inte ha orsakats av ett fall. Och kvinnan kan inte ha orsakat den själv.

"Har inte gått vidare"
På fråga från kammaråklagare Elin Blank varför andra vittnen ansåg att det finns en "rimlig möjlighet" till en fallolycka svarade Olle Nilsson:
- Dom har inte gått vidare i sin analys.
Enligt Nilsson hade inte de andra analyserat exempelvis vilka krafter som erfordras för att ett horisontellt våld ska kunna ge en intryckning på 1,5 cm.
- Jag känner ingen tvekan i min analys. Tyngdkraften och andra naturlagar samt de faktiska förhållandena i badkaret gör att jag är helt säker på att det inte kan ha varit en fallolycka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om