Det var förra måndagen som en frisörsalong på S:t Persgatan i centrala Uppsala blev beskjuten med flera skott. En misstänkt gärningsperson greps av polisen bara några minuter senare. Denne sitter nu häktad.
På lördagskvällen genomfördes en stor polisinsats i Gottsunda. Delar av ett bostadsområde fick utrymmas då en skarpladdad handgranat hittats. Även det nationella bombskyddet tillkallades och oskadliggjorde handgranaten.
På söndagen fortsatte sedan stökigheterna i Gottsunda då någon ska ha skjutit mot en man i ett skogsparti i Gottsunda. Polisen utreder händelsen som ett mordförsök. När det gäller händelserna på lördagen och söndagen har inga personer gripits.
Kammaråklagare Andreas Nyberg, som leder utredningen kring skjutningen av frisörsalongen på S:t Persgatan, vill inte dra för långtgående slutsatser av det upptrappade våldet i Uppsala den senaste veckan.
– Det vi sett tidigare är att våld genererar våld och att med en skjutning följer ytterligare skjutningar. Om det är så i detta fall är för tidigt att säga, säger han till UNT.
När det gäller skjutningen på S:t Persgatan så har uppgifter gjort gällande att det kan handla om en gänguppgörelse.
– Jag vill inte låsa fast mig och gå in på vilka eventuella grupperingar som skulle kunna vara inblandade i skjutningen på S:t Persgatan. Däremot är utredningsläget bra. Det var en bra tidpunkt när det gäller vittnen som passerat på platsen vid skjutningen, säger Andreas Nyberg.
Inte heller polisens presstalesperson Roland Komaromi vill dra för stora växlar på en eventuell uppflammande gängkonflikt eller ny våldsvåg.
– Vi pratar inte i termer om en ny våldsvåg. Vi utesluter inte att händelserna är gängrelaterade men vill heller inte låsa fast oss vid en enda teori. Vi jobbar med parallella spår och om händelserna hänger ihop eller inte är för tidigt att uttala sig om i nuläget.
Polisen har inte satt in någon extra personal men ökar sin närvaro i Gottsunda ett tag framöver, för att stävja eventuella hämndaktioner.
– Ökad polisiär närvaro är ett sätt att jobba förebyggande. Vi jobbar med informationsinhämtning, underrättelseverksamhet och använder våra nätverk för att försöka ligga steget före. I ett senare skede kan man sätta in åtgärder som säkerhetszoner, men där är vi inte nu, säger Roland Komaromi.
Om ett fjärde våldsbrott inträffar i närtid – kan det bli aktuellt då?
–Det är inte omöjligt men det handlar inte om antalet händelser utan om en samlad bedömning.