Kan fördomar förbjudas?
Professorn i rättsvetenskap Eva-Maria Svensson fick den förra regeringens uppdrag att utreda lagstiftning mot sexistisk reklam. I tisdags lade hon fram sitt förslag till jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. Hon tror att en ny lag kan genomföras till 1 januari 2009, med innebörden att Konsumentombudsmannen ska få rätt att uppmana ett företag att dra tillbaka en annons som myndigheten anser vara könsdiskriminerande. Sker inte detta ska saken prövas i Marknadsdomstolen som kan döma företaget till vite.
Professorn tycks ha glömt grundlagen i hastigheten. Tryckfrihetsförordningen tillåter förbud mot vissa typer av reklam, men könsdiskriminerande reklam ingår inte i den kategori som kan förbjudas. Riksdagens lagutskott har tidigare varit helt på det klara med detta.
Men också om grundlagen ändras är förslaget dåligt. Inskränkningar i yttrande- och tryckfriheten är allvarliga saker och bör bara förekomma i bestämda undantagsfall. Vi kan alla räkna upp exempel på
reklam som tycker än könsdiskriminerande. Men vi kan alla också inse att sådan reklam är kontraproduktiv. Varken de kvinnor som fattar många viktiga inköpsbeslut eller deras män vill tilltalas på det sättet av annonsörerna.
Därför sker också en spontan och av allt att döma ganska effektiv självsanering, understödd av Näringslivets Etiska Råd mot Könsdiskriminering, ERK. Man kan utgå från att de annonser som skulle dras tillbaka efter påstötning av Konsumentombudsmannen i stort sett är samma annonser som redan fälls efter prövning i ERK. Några få fall kan med den nya ordningen antas gå vidare till Marknadsdomstolen. Det enda man i praktiken uppnår är sannolikt att näringslivets egen diskussion om sexistisk reklam upphör, eftersom en statlig myndighet ändå ska ta över frågan.
Tanken att fördomar, dumhet och dålig smak kan försvinna genom ett lagfäst förbud är i bästa fall naiv, i värsta fall potentiellt farlig. Det mest effektiva vapnet mot dumhet och smaklöshet är i stället just den debatt som utredningens förslag riskerar att kortsluta. Nyamko Sabuni kan med gott samvete bortse från utredningsförslaget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!