Kan foppatofflor slå ut andningsapparater?

Kan andningsapparater slås ut av tofflor som landstingets personal går omkring i? Det försöker nu Akademiska sjukhuset ta reda på. I väntan på en rekommendation finns inget förbud för vårdpersonalen att bära foppatofflor - i alla fall inte i Uppsala.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2007-05-03 09:52
Såväl Blekingesjukhuset som Karolinska sjukhuset har nyligen förbjudit anställda att ha foppatofflor på fötterna. Orsaken är att de bland vårdpersonal populära plasttofflorna misstänks kunna åstadkomma störningar på medicinsk-teknisk apparatur.
Att de kallas just foppatofflor beror på att de säljs av ishockeyspelaren Peter ?Foppa? Forsberg.
Enligt tidningen Dagens Medicin slogs i vintras andningsutrustningen ut på Blekingesjukhuset i en kuvös där två barn vårdades och misstankarna föll på tofflorna. Barnen kom dock inte till skada.

Försök har visat att den som bär tofflorna genererar statisk elektricitet, upp till 25 000 volt, och den höga spänningen kan vara boven i dramat.
- Man drar alltid på sig statisk electricitet men normalt laddar den ur efterhand. Men det kan vara så att de här tofflorna fungerar som isolatorer, och att spänningen då successivt blir allt högre, berättar Mattias Holmgren på avdelningen för medicinsk informatik och teknik vid Akademiska sjukhuset.
Sjukhusets personal uppmanas att rapportera incidenter som kan sättas i samband med foppatofflorna men hittills har det inte några anmälningar inkommit.

I samråd med andra sjukhus i landet arbetar Ackis med att ta fram rekommendationer kring tofflorna och dessa väntas komma under maj månad.
Mattias Holmgren vågar inte spekulera om tofflornas eventuella farlighet.
- Vi tittar närmare på det här, vi vill inte rycka tofflorna av folk i onödan, säger han.

FAKTA


Statisk elektricitet är en obalans i ett materials laddningstillstånd. Om en negativt laddad partikel har flyttat över till den så kallade grannatomen får den förlorande atomen för lite negativ laddning och grannatomen för mycket negativ laddning. Om materialen då kommer i kontakt med varandra sker ofta en hastig urladdning i form av en synlig gnista.
På barnkalas är det populärt att gnida uppblåsta ballonger mot håret och sedan sätta fast ballongerna på väggar och tak. Andra klassiska exempel på statisk elektricitet är det sprakande som uppstår när man kammar sitt torra men nytvättade hår eller drar en tröja av syntetmaterial över huvudet. Andra exempel är de stötar vi kan få när vi kliver ur bilen eller tar i ett handtag efter att ha gått över hotellets heltäckningsmatta.
Statisk elektricitet kan skada elektronikkomponenter. På elektronikverkstäder är det vanligt att golvet är elektriskt ledande och jordat och att personalen måste gå i speciella tofflor. Den som ska byta instickskort i sin dator bör först röra vid datorns chassi för att utjämna eventuella laddningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om