Kamphundslag välkomnas från flera håll
Regeringens förslag om en ny lag mot farliga hundar tas positivt emot av Uppsala Läns Kennelklubb. Lagen innebär att hundägare kan förbjudas att ha hund om de missköter sig.
Foto: Elin Fyrby
Det säger Zsofia Svegårdh, ordförande i Uppsala Läns Kennelklubb, sedan regeringen idag lämnat över sitt förslag till ny lag mot farliga hundar till lagrådet.
Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) har redan tidigare avvisat krav på förbud mot vissa raser, de som brukar kallas för kamphundar.
Moderniseringen av lagen tar alltså sikte på hundägarnas ansvar. Hundägare som inte sköter sig ska kunna förbjudas att ha hund. Och straffskalan blir upp till ett års fängelse.
I mindre allvarliga fall kan polisen kräva att hundägaren alltid har sin hund kopplad, i nästa steg att djuret har munkorg.
Lagen ger också möjlighet att besluta om förbud mot att ha hund.
För sex år sedan infördes bestämmelser om att alla hundar måste vara märkta och registrerade, också som ett led i att göra det lättare för polisen att komma åt farliga hundar.
- Det nya lagförslaget ger oss lite större befogenheter än nu, säger Johan Sörensson, chef för Uppsalapolisens rättsenhet.
- Vi får in ungefär 100 anmälningar på ett år. Hälften av dem är egentligen rena skadeståndsfrågor och inget för polisen. Av det 50-tal som återstår handlar de allra flesta om hund som bitit hund, alltså rena hundslagsmål. En betydligt mindre del gäller fall där en hund bitit människa.
- När det hänt gör vi alltid en besiktning om hundens benägenhet att bita. I allvarliga fall tar vi hjälp av våra egna hundförare.
Johan Sörensson påpekar att polisen redan med gällande lagstiftning har rätt att ta hand om och - om så krävs avliva - bitska hundar.
- Då pratar vi alltså om hundar som ger sig på människor och hemdjur.
- När det däremot är en hund som bitit en hund handlar det om bristande tillsyn från hundägarens sida. Och där kommer det nu en del ändringar.
De raser som brukar gå under beteckningen kamphundar står för ungefär 10 procent av fallen som polisen får kännedom om. Det är visserligen en överrepresentation, för de raserna utgör ungefär en procent av alla registrerade hundar.
Men samtidigt står alltså andra hundar för de allra flesta angreppen.
- Det kan vara allt från cocker spaniel till yorkshireterrier. Vanligast är schäfer, säger Johan Sörensson.
Vad tror då seriösa hundägare att lagen får för betydelse?
- Jag hoppas på en skärpning. Både när det gäller hundägarnas ansvar för tillsynen - och det skick hundarna är i, säger Zsofia Svegårdh.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!