Kampen mellan jägarna och markägarna fortgår

Mer älg säger jägarna. Ju färre älgar desto mindre skador på skogen, tycker markägarna. - Just nu kan man säga att markägarsidan har vunnit matchen, säger Stefan Holm, jaktvårdskonsulent i Uppsala län.

Uppsala2008-10-12 11:00
I samma takt som älgarna äter sig mätta på trädoppar, gnager bort bark och bryter av stammar på unga träd förlorar markägarna pengar. Favoriträtten är ungskog, samma skog som måste hinna växa sig stor för att kunna avverkas. Bo Jansson är skogsskötselansvarig på Korsnäs i Gimo. Han har sett en nedgång i antalet skadade träd, men menar att skadenivån fortfarande är för hög.
- Den har gått från tjugo procent ner till fem på ett par år. Generellt så säger vi att den ska ligga på två procent.

Korsnäs har hand om skog åt stora skogsägare som Bergvik Skog och Sveaskog. De senare har precis startat flera projekt för att minska skadorna på skogen utan att behöva skjuta av älg. Bland annat ska kvistar som blir kvar efter avverkning läggas längs de mindre skogsvägarna som foder åt älgarna. På så sätt hoppas man kunna rädda ungträden.
På 1980-talet var verkligen älgen skogens konung och det var gott om älg, till jägarnas lycka och markägarnas förtret.
- Stammen var kanske som minst för ett par år sedan men det finns tecken på att den har stabiliserat sig på en nivå som markägarna tycker är acceptabel, medan jägarna tycker att det är alldeles för lite. Den konflikten har alltid funnits mellan markägarna och jägarna, säger Stefan Holm.
Bo Jansson menar att skadorna troligtvis kommer att bli färre nu när älgstammen har minskat, men menar ändå att lagom är bäst.
- Det ska vara balans mellan skog och älg, det är det som är konsten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om