Nu har någon startat en motkampanj där flickor varnas för att låta vaccinera sig.
I en broschyr som delats ut i centrala Uppsala presenteras en rad argument mot vaccinet mot livmoderhalscancer. Bland annat står det att det har orsakat ”dödsfall, allvarliga sjukdomar” och att det ”med stor sannolikhet kan leda till infertilitet”. I broschyren finns flera länkar till vaccinkritiska webbsidor och bloggar, men vem eller vilka som ligger bakom den är inte känt.
Oro för biverkningar efter vaccinering mot sjukdomar är inte ovanligt. Och oron tycks ha ökat efter att det uppdagades att vaccinet mot svininfluensa, Pandemrix, visade sig ha biverkningar som inte var kända när det delades ut för några år sedan. Och nu märks det att föräldrar är fundersamma, enligt Christina Stenhammar, verksamhetschef på Elevhälsans medicinska enhet i Uppsala och medicinskt ansvarig för vaccineringen i Uppsala kommun.
– Fler föräldrar har fler frågor, och det kommer ju från det där med vaccinet mot svininfluensan. Man är mer medveten och vill höra mer om biverkningar, säger hon.
Christina Stenhammar tycker att broschyrutdelningen är oroande, och enligt henne innehåller materialet många faktafel. Under tisdagen skickade hon därför ett informationsbrev till alla skolor i kommunen där hon upplyste om motkampanjen.
– Jag känner mig otroligt orolig för den här motkampanjen. Vi vill ju inte att människor delar ut information som saknar saklig grund. Det vi kan göra nu är att försöka svara på frågor från de som har funderingar kring det här. Finns det en oro vill vi ge flickorna all den kunskap som finns, säger hon.
Vaccinet skyddar mot vissa typer av HPV-viruset som bland annat kan orsaka cellförändringar i livmoderhalsen, vilka på lång sikt kan leda till livmoderhalscancer. 2010 beslutade Socialstyrelsen att flickor i årskurs 5 och 6 skulle vaccineras med HPV-vaccin, som en del i det ordinarie barnvaccinationsprogrammet. I mars i år påbörjade därför skolor i Uppsala kommun vaccineringen. Landstinget i Uppsala län har också beslutat att även äldre flickor födda 1993–1998 i länet ska erbjudas vaccinet. De flickorna har informerats genom ett brev i veckan, och vaccineringen startar i april.
Det finns ett motstånd mot vaccin i både Sverige och utomlands, enligt Sven-Eric Olsson, chef för kvinnokliniken på Danderyds sjukhus och läkare vid Studenthälsan i Uppsala som ledde de svenska prövningarna av HPV-vaccinet Gardasil.
– Personligen tycker jag att vaccinerna är ett värdefullt tillskott. Men jag förstår att andra har andra åsikter, och då måste man få tycka vad man vill. Men det är viktigt att man har korrekt information, säger han.
Han är kritisk till att HPV-vaccinet jämförs med vaccinet mot svininfluensa, Pandemrix.
– Det finns mycket mer erfarenhet av HPV-vaccinet, det finns flera studier och många års uppföljning. Det har sålts över 80 miljoner doser, och ungefär 25 miljoner kvinnor har vaccinerats i bland annat USA och Australien, säger han.
Hur tycker du att man som förälder ska ta ställning till de här broschyrerna?
– Man kan ta ställning genom att informera sig. Myndigheter som Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet är alltid den bästa källan.