Det är svårt för svenska grisuppfödare att få bra lönsamhet - slaktpriset per gris är ett av de lägsta i Europa. Konkurrensen från importerat fläskkött är för hög.
– Handeln måste sätta ner foten för att vi ska behålla den produktion och det djurskydd vi har i Sverige, säger Sture Johansson ordförande LRF Mälardalen.
Bergendahls som äger City gross satsar stort med en kampanj på att bara sälja svenskt fläskkött. En krona mer till grisbönderna utlovas, men eftersom det bara är en fjärdedel av grisen som blir köttdetaljer i butik, blir den verkliga ersättningen till bönderna 25 öre.
– Vi betalar en krona för det kött som vi köper, vi kan ju inte betala för det som vi inte köper, säger Annica Hansson Borg miljö- och kvalitetschef Bergendahls Food Ab.
Men eftersom City gross har fyra procent av köttmarknaden gynnas långt i från alla grisbönder, endast ett fåtal har skrivit avtal med butiken.
– Vi kan inte rädda hela grisproduktionen i Sverige, hade vi haft ett eget slakteri hade vi kunnat ha avtal med alla bönder. Det viktigaste är att ha avtal så att ersättningen verkligen går till de bönder vi köper av, säger Annica Hansson Borg.
Att genomföra en liknande satsning på svenskt fläskkött inom Ica-koncernen är inte aktuellt.
– Vi är alldeles för stora för det, vi köper allt svenskt kött vi kan få men vi måste komplettera med fläskkarré, kotlett och filé från Danmark för Icas egna varumärken, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef på Ica.
Där är 80 procent av det färska fläskköttet som säljs hos Ica är svenskt. Resten importeras från ett land med sämre djurskydd än det svenska.
– Vi har valt att bara ha den så kallade Englandsgrisen som är uppfödd under noggrann kontroll, vi importerar inte den konventionella danska grisen, säger Johanna Stiernstedt.