Helena Petersson bromsar in cykeln utanför Botulvs förskola på Torkelsgatan strax före 16 för att hämta femåriga dottern Elin. Hon har gått ner i tid för att hinna hämta och lämna. Förskolan öppnar 7.30 och stänger 17.30.
– Det är svårt att få ihop det. Om jag inte jobbat 90 procent hade det aldrig gått. Tänk om man varit ensamstående. Då hade det varit helt omöjligt, säger hon innan hon skyndar in på förskolan.
Enligt en rapport från fackförbundet Kommunal kan 30 procent av föräldrarna inte arbeta heltid med de öppettider som förskolorna har i dag.
– Många arbetsplatser inom vård och omsorg är öppna dygnets alla timmar. Ibland undrar jag – var gör de som arbetar där av sina barn, säger Yvonne Van Baal från Kommunal i Uppsala.
För många blir lösningen, liksom för Helena Petersson, att gå ned i arbetstid. Oftast är det kvinnan som arbetar deltid.
– Därför är öppettiderna en ren jämställdhetsfråga också, säger Vivi-Anne Kennbranth från Kommunal.
Förskolornas öppettider varierar mycket. De flesta öppnar mellan 6 och 7 på morgonen och stänger mellan 17.30 och 18, men var femte förskola stänger tidigare. Många föräldrar uppger att de väljer förskola efter öppettider. Just öppettiderna var en starkt bidragande orsak till att Johan Magnusson och hans sambo valde Höganäs förskola på Alriksgatan till 2-åriga dottern Tuva Brisenborn. Förskolan är öppen från 6.30 till klockan 18.
– Nu studerar jag, men när Tuva var mindre arbetade jag heltid och började klockan 7 på morgonen. Tiderna har fungerat kanonbra för oss men jag kan förstå att en del har svårt att hinna.
Men många – hälften av de tillfrågade – känner sig också pressade att hämta sina barn redan vid fyra-femtiden även om förskolan har öppet längre. De vanligaste orsakerna är dåligt samvete för att många andra barn hämtas tidigt, att barnet inte vill gå långa dagar eller på grund av kvalitén på barnomsorgen. Sedan början av 1990-talet har personaltätheten sjunkit från i snitt 4,4 barn per årsarbetare till 5,3.
– En del föräldrar säger att de hämtar tidigt av hänsyn till personalens arbetsbelastning, säger Vivi-Anne Kennbranth.
Nu sätter Kommunal upp flera krav: öppettider som motsvarar föräldrarnas behov, bättre bemanning och utökad barnomsorg nätter, kvällar och helger.
Under måndagen startade de en nationell kampanj. Undersökningen bygger på 843 intervjuer, 450 av dem är medlemmar med barn i förskoleålder och 374 är barnskötare.