En tredjedel av all mat som produceras går till spillo. Hur ska svinnet minskas? Fyra studenter från Sveriges Lantbruksuniversitet i Ultuna tror att en särskilt framtagen plastkasse kan vara ett sätt att öka konsumenternas medvetenhet om problemet. Plastkassen ska vara svartvit med en design som tydligt visar hur mycket av all mat som slängs, berättar Beatrice Ramnerö som läser till mark- och växtagronom.
– Än så länge är idén bara på konceptstadiet. Tanken är att kassen ska kunna finnas i alla de stora mataffärerna med en länk till vår internetsajt där mer information kommer att finnas, säger hon.
På onsdagen belönades Beatrice och tre andra SLU-studenter för idén, som en del av tävlingen Idégeneratorn anordnad av Ultuna Studentkår, innovationsföretaget SLU Holding och Drivhuset i Uppsala. Uppgiften i tävlingen var just att ta fram en produkt eller tjänst som ska bidra till kampen mot matsvinnet. Nu hoppas studenterna kunna utveckla projektet i samarbete med Livsmedelsverket, som nyligen fick tolv öronmärkta miljoner av regeringen för precis samma ändamål.
– Studenterna har jobbat med detta på sin fritid i flera veckor och tog fram otroligt många bra förslag. Med tanke på att det är första gången som Idégeneratorn anordnas så är vi nöjda, berättar arrangören Maria Andersson på SLU Holding.
Tävlingen ägde rum i samband med Ultuna Näringslivsdag, som arrangeras i november varje år. I Loftet-huset trängdes studenter med representanter från sammanlagt 36 företag från olika gröna näringar som under hela dagen visade upp sina verksamheter.