Kamp mot droger stärks

Uppsala universitet startar på onsdagen en unik satsning mot droger. Universitetets forskare ska samarbeta med olika myndigheter och beroendecentrum för att förbättra kampen mot narkotika.

Uppsala2011-10-04 22:06

- Det har funnits ett behov av det här länge, säger initiativtagaren professor Fred Nyberg.
Samarbetet är det första av sitt slag i Sverige och kallas för U-fold ? forum för forskning om läkemedels- och drogberoende.
Bakom projektet står Fred Nyberg som sedan 20 år tillbaka är professor i beroendeforskning vid Uppsala universitet och som under början av 2000-talet dessutom har arbetat med mobilisering mot narkotika vid regeringskansliet. En tjänst som gav honom inspirationen att starta U-fold.
- Där fick jag en helhetsbild över den problematik som finns och kunde se att det är mycket som fattas inom dagens drogbekämpning. Framför allt går det trögt att implementera ny forskning ute i samhället, säger han.

Socialdepartementet håller just nu på att utreda huruvida ett tätare samarbeta mellan forskare och myndigheter kan utveckla arbetet mot droger. Men enligt Fred Nyberg finns det ingen anledning att vänta tills att den blir klar.
- Vem vet hur lång tid en sådan utredning tar? Jag tycker att vi kan börja arbeta redan i dag med befintliga resurser ? vi måste minska avståndet mellan nyvunnen kunskap och de som arbetar med de här frågorna ute i olika verksamheter, säger han.
Uppsala kommun, landstinget i Uppsala län, Centrum för polisforskning och Nationellt centrum för kvinnofrid är några av de organisationer som bjudits in att samarbeta.
Satsningen drar i gång i dag, onsdag, med föreläsningar och en paneldebatt i universitetets aula. Bland dem som kommer att delta märks bland andra världens främsta metadonforskare Mary Jeanne Kreek från USA samt läkemedelsverkets generaldirektör Christina Åkerman.
- Det här är startskottet. Sedan kommer vi att fortsätta att hålla i konferenser med jämna mellanrum, samt hålla i olika typer av kurser och föreläsningar för dem som arbetar med frågor som är kopplade till drogberoende.
- En del kommer att vara gratis och andra kommer att kosta, men vi räknar med att man från myndigheter kommer att vilja utbilda sin personal när möjlighet finns, säger Fred Nyberg.

En av de myndigheter som ser fram emot den nya satsningen är polisen i Uppsala.
- Genom ett tätt samarbete med forskningen kommer vi på polisen att få mer insikt om vi är rätt eller fel ute i våra metoder och vi kommer att kunna utveckla de arbetssätt vi har efter dagsaktuell kunskap.
- Dessutom kommer vi att kunna informera forskare om vad vi ser i vårt arbete och vad det kan behöva forskas mer om, säger Paul Andersson, kontaktperson vid polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om