Det har snart gått ett år sedan Föreningen Sigtuna stad lämnade in sitt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget har ännu inte tagits upp i kommunfullmäktige men kommunledningen har meddelat att man inte vill bekosta någon konsekvensutredning av en kommundelning.
– Det finns en stor besvikelse över hur de har hanterat vårt engagemang. De försöker trötta ut oss. Det får oss att känna att demokrati inte är något för oss vanliga, säger Hans Wallensteen.
Föreningen funderar nu på hur man ska gå vidare. Nästa steg är att undersöka vad man kan göra tillsammans med partierna i oppositionen. Ett annat alternativ är att försöka få ihop fler namnunderskrifter.
Om tio procent av de röstberättigades invånarna skriver under måste frågan tas upp i kommunfullmäktige. Föreningen fortsätter också att följa andra kommuner där en delning är gjord eller är på gång.
– Vi ger inte upp. Vi vill bestämma över vår egen framtid, säger Björn Hazelius.
Det är vården, men även skolan och omsorgen som aktionsgruppen är missnöjda med.
– I dag är det ett toppstyre där man inte tar tillvara på de intressen som finns i Sigtuna, säger Hans Wallensteen.
Männen har fler exempel på hur Sigtuna körs över. Bland annat har politikerna satsat flera miljoner på biografen i Märsta men inget på Gröna ladan. Och att den nya kulturskolan som byggs i Märsta.
– Man kunde ha en del av kulturskolans verksamheten i Sigtuna, säger Björn Hazelius.
Björn Hazelius säger att de flesta är rädda att en kommundening skulle betyda ökade kostnader för både Sigtuna och Märsta.
– Alla tror att stordrift är allas välsignelse. Men intressant är att slutstatsen i en utedning från SKL visar att om man verkligen vill effektivisera kommunsverige, borde de tre stordstadskommunerna spittras upp i mindre kommuner och inte tvärtom, säger han.
De är också kritiska till en opinionsundersökningen som gjordes inför den nya stadsdelen i Norra Sigtuna stad.
– En halv miljon kronor la man ut. Men när 2 000 medborgare vill göra en utredning som kostar mindre. Då säger man nej trots att det är en liten kostnad för demokratin, säger Björn Hazelius.
Kommunalrådet Lars Bryntesson (S) tycker inte att det är särskilt konstigt.
– NCC stod för kostnaden för Norra Sigtuna stad. Och vi lägger hellre pengar på det vi vill. Skillanden är att vi ville göra den nya stadsdelen, säger han.
Han vet inte när medborgarförslaget ska tas upp.
– Jag kan inte svara på när. Men det ska upp så fort som möjligt, säger han.