Polismyndigheten i Uppsala län får tillstånd till kameraövervakning på Stora Torget i Uppsala, under perioden 18 augusti till 18 september, mellan klockan 22 och 07. Det står klart på måndagen, efter ett beslut av förvaltningsrätten. Polisen ansökte för några månader sedan om kameraövervakning i samband med kommande valrörelse, men fick nej av Länsstyrelsen den 27 juni, varpå man överklagade. Christer Nordström, presstalesperson på Uppsalapolisen, är nu nöjd med beslutet, trots att förvaltningsrätten beslutar att endast tillåta kameraövervakning på nätterna, och inte dygnet runt som polisen velat.
- Vi är väldigt glada. Filmat material är effektivt och värdefullt som bevismaterial, det vet vi sedan tidigare. Det här är en brottsförebyggande åtgärd, kommenterar han.
Syftet med kameraövervakningen, som är aktuell i samband med val till riksdag, kommun och landsting, är alltså att förebygga brott. Valrörelsen är en sådan typ av händelse som bedöms kunna innefatta brott eller annan störning, enligt polisen.
Men hur blir det med den enskildes personliga integritet? Alla gillar inte tanken på att bli filmade.
- Vi lämnar ju förstås inte ut något filmat material till någon. Materialet tillhör polisen. Vi håller heller inte på att snoka för att ta reda på vad folk gör. Man får respektera att alla inte gillar att bli filmade, men själva syftet med övervakningen är så pass viktigt: att stävja brott.
Under EU-valet i maj fick polisen tillstånd att sätta upp tre kameror på Stora Torget. I samband med polisens ansökan då kommenterade länspolismästare Erik Steen att en kameraövervakning under valrörelsen behövs:
- Vi gör det här mot bakgrund av de problem som vi hade under valet 2010 med klotter och skadegörelse på valstugorna. Vi hade också en del hot och ofredande mot politiska företrädare på torget.