Kameror mot hotfull stämning på Upptåget

Tågkompaniet, som driver Upptåget, vill sätta upp övervakningskameror i vagnarna. Varken vakter eller betalning före påstigning har hjälpt mot den hotfulla stämningen på vissa avgångar.

Det är inte bråkiga ungdomar som är det största problemet, utan personer mellan 25 och 45, säger Gunilla Landberg på Upptåget.

Det är inte bråkiga ungdomar som är det största problemet, utan personer mellan 25 och 45, säger Gunilla Landberg på Upptåget.

Foto:

Uppsala2003-11-04 00:00
Som UNT tidigare rapporterat har tågvärdarna på Upptåget på sistone upplevt att mängden hot och kränkningar ökat påtagligt, i synnerhet under sena helgturer. Vid ett möte med kommunledningen förra veckan informerade Tågkompaniet om att företaget förbereder en ansökan till länsstyrelsen om att få sätta upp övervakningskameror i tågen.
— Det löser kanske inte problemen med kränkande tilltal, men vi tror att det kan vara en bra sak för att öka personalens trygghet, säger Anders Hedqvist, platschef för Tågkompaniet i Tierp.

Undersöker regelverk
Hur många kameror det blir frågan om, eller precis när de skall vara i gång, är för tidigt att säga, enligt Anders Hedqvist.
— Vi håller just nu på att undersöka vilka regler som gäller, liksom de tekniska detaljerna. Men tanken är att vi ska ha uppsikt i hela vagnen, säger Anders Hedqvist.
Gunilla Landberg tjänstgjorde ombord på Upptågets middagstur på måndagen. Medan den lilla skaran resenärer kliver av och nya stiger på berättar hon att på vissa turer är det som tågvärd inte ovanligt att hotas till livet, exempelvis när man vill ta betalt eller plocka av passagerare flaskor med alkoholhaltigt innehåll. Så att arbetsgivaren nu vill sätta upp övervakningskameror välkomnar hon.
— Egentligen är det hemskt att det skall behövas. Men vi känner oss otrygga. Det man har hört på andra håll är att det har blivit lugnare när man satt upp kameror. Ingen vill bli fotograferad när man beter sig illa.

Lättare att anmäla
Enligt Gunilla Landberg talar personalen mycket sinsemellan om den otrevliga atmosfären. Riktigt allvarliga händelser rapporterar man förstås, men alla smågrejor tror hon inte ens att man alltid för vidare.
Anders Hedqvist hoppas att kamerorna ska göra personalen mer benägen att anmäla hot och trakasserier.
- I en del fall hade det kanske blivit något om det hade skett en rättslig prövning, men personalen kanske inte orkar ta tag i det. Om händelsen finns inspelad blir det kanske lättare rent juridiskt.
Hur Länsstyrelsen kommer ställa sig till Tågkompaniets önskemål återstår att se. Från resenärerna har man i vilket fall stöd, om man får gå på UNT:s minigallup på perrongen. Ingen upprörs av tanken att bli filmad.
- Hjälper det personalens säkerhet är det helt OK, säger Solveig Söderlund från Uppsala, och kliver ombord på tåget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om